• Élet
Faktor

Gyógyíthatatlanná válhat ez a nemi betegség is

A gonorrhea, más nevein tripper vagy kankó lassan immunissá válik azokkal az antibiotikumokkal szemben, melyekkel eddig kezelni lehetett a betegséget. Erről részben azok a brit orvosok tehetnek állítólag, akik a két gyógyszer közül csak egyet írtak fel – így ellenállóbbá vált a betegek szervezete a hatóanyagokra.

Fotó: Europress / Yasuyoshi Chiba - AFP

Fotó: Europress / Yasuyoshi Chiba - AFP

Emiatt a nemi betegség egy új válfaja, a „szuper-gonorrhea” bukkant fel, amelyre nem hat a korábbi kezelési módszer – írja az Independent.

Az újfajta betegséget Leeds-ben fedezték fel, ahol több városban is jelentkeztek a betegek a tünetekkel. Több páciens azonban Anglia más területein élő emberekkel is létesített szexuális kapcsolatot, így valószínűleg a betegség már Leeds-en kívül is megtalálható. Az eddig diagnosztizált esetekben a betegség heteroszexuális kapcsolatokban terjedt.

Normál esetben a trippert két antibiotikum párhuzamos szedésével lehet kezelni: a ceftriaxont injekcióval kell a szervezetbe juttatni, míg az azitromicint tablettaként, szájon át. Utóbbi azonban nem hat a nemi betegség új fajtájára – így pedig akár gyógyíthatatlanná is válhat.

A vezető orvosi tisztviselő, Sally Davies minden háziorvost és gyógyszerészt levélben kért arra, hogy bizonyosodjanak meg róla, hogy a megfelelő gyógyszereket írják fel a betegeknek – mert csak így lehet elkerülni, hogy a betegség járvánnyá váljon.

Ha egy betegnek csak egy gyógyszert írnak fel a szükséges kettő helyett, egyrészt az állapotuk nem fog javulni, másrészt pedig a betegség ellenállóbbá válik azzal az antibiotikummal szemben, amelyet a páciens szed. Így fejlődhetett ki a szuper-gonorrhea is. Márciusban a BBC írt arról, hogy több online gyógyszerész is csak az egyik gyógyszert, a tablettaként kapható azitromicint árusítja.

A gonorrheában szenvedő betegek égő vagy fájó mellékhatást érezhetnek vizelés közben, valamint a férfiak a nemi szervükön, a nők pedig az alhasukon vehetnek észre kellemetlen tüneteket. A gonorrheás betegek 10%-a azonban tünetmentes.

Top 0