• Külföld

A gyilkos rozmár a foga miatt nem falta fel a többi állatot

Először végeztek ősi fogmaradványokon igazságügyi orvostani fogzománcvizsgálatot. Az új-zélandi kutatócsoport eredményei cáfolják, hogy az ősi "gyilkos rozmár" tengeri emlősöket evett volna.

Az Otagói Egyetem kutatócsoportja egy Kaliforniában talált ősi rozmárfosszília, a Pelagiarctos thomasi, valamint ma élő új-zélandi medvefókák és oroszlánfókák fogzománcának belső szerkezetét is elemezte – írja az MTI.

A Pelagiarctos thomasi nagyjából 13-15 millió évvel ezelőtt élt. A fosszíliákat a kaliforniai Sharktooth Hillnél találta Lawrence Barnes 1988-ban.

Carolina Loch, a kutatás egyik vezetője közleményében azt írta, hogy első alkalommal analizálták a három faj fogzománcszerkezetét pásztázó elektronmikroszkóppal. 

„A Pelagiarctosról mondták, hogy ez volt a gyilkos rozmár, amely hatalmas tengeri emlősöket falt fel, ám mi kimutattuk, hogy a fogzománca eléggé hasonló volt a mai új-zélandi medvefókáéhoz és az oroszlánfókáéhoz, melyek halakkal és tintahallal táplálkoznak.

Az ősi rozmár nem valószínű, hogy képes lett volna csontokat átharapni anélkül, hogy fogai bele ne törtek volna.

– írták a tudósok közleményükben.

A pásztázó elektronmikroszkóp a vizsgált tárgy felszínét irányított vékony elektronnyalábbal pontos minta szerint végigpásztázza, az elektronsugár és a tárgy kölcsönhatásából származó jeleket pedig detektoraival érzékeli, és ezeket feldolgozva képként jelzi ki.

Top 0