• Sport
Faktor

Gyermekvédelmi programon dolgozik a Magyar Úszó Szövetség

A héten kezdődött meg Londonban a vizes Európa-bajnokság, a hagyományos úszószámok viszont csak május 16-án kezdődnek el. A magyar csapat 30 versenyzővel képviselteti magát a versenyeken, Hosszú Katinka külön gyúrót kap a válogatottól a kontinensviadalon.

Fotók: Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott/Facebook/Szaka József

Fotók: Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott/Facebook/Szaka József

„Kiváló úszóink és edzőink vannak, a sportág támogatóitól minden segítséget megkapunk, azaz minden adott ahhoz, hogy ismét az éremtábla legjobbjai közé kerüljünk” – szögezte le Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Hozzátette, hogy az év legfontosabb eseménye az olimpia, de a háttérben már óriási erőkkel dolgoznak a 2017. évi budapesti FINA-világbajnokság előkészítésén.

Hargitay András szövetségi kapitány elmondta, harminc magyar úszó indul Londonban, a többségük már teljesítette az olimpiai A-szintet, míg néhányan igen közel járnak hozzá, és remélhetőleg Londonban sikerül elérniük a riói kvalifikációt jelentő időt. A kapitány jelezte, négy gyúró tart a csapattal, egyikük dedikáltan Hosszú Katinkával fog csak foglalkozni.

„A versenyzőket igyekszünk teljes mértékben kiszolgálni, mindenkinek kiutazhat az edzője, aki erre igényt tartott.” Hargitay elmondta, érmekért, aranyakért megy a csapat Londonba, az esélyesek közül egyedül Gyurta Dániel nem tart a csapattal – a szakvezető szerint érthető okokból. „Helyes, hogy Dani így döntött, számára a riói győzelem a cél.”

A 12-szeres Európa-bajnok Cseh László elmondta, remek állapotban érzi magát, Londonban pedig a lehető legjobb akar lenni. Négy számban indul, mindhárom távon pillangón (akárcsak Kazanyban), és még a 200 vegyesen is meg kívánja védeni a címét.

„Kemény ellenfeleim lesznek, főleg a hazaiak, de győzni akarok. Berlin óta sok minden változott, csak egyvalami nem: a győzni akarás.”

Risztov Éva négy napig beteg volt, így ő csak 800-on indul Londonban.

„Szerencsére meggyógyultam, de többet nem akarok vállalni, mert az idén az olimpia, a tíz kilométer a legfontosabb, ez a prioritás.”

Kapás Boglárka, akárcsak bajnoktársai, szintén klub- és edzőváltás után van, és nagyon várja az első Európa-bajnokságot az UTE színeiben.

„Az országos bajnokságra nem könnyítettünk, az Eb-re picit fogunk. Ezerötszázon vezetem az európai ranglistát, remélem, ez a verseny után is így fog maradni.”

Verrasztó Dávid egy kisebb sérülés miatt kénytelen volt kihagyni az országos bajnokságot, viszont az Európa-bajnokságon már szeretne jól szerepelni.

„Könnyítés szempontjából jó időpontban van a verseny, azaz szeretnék jó időt úszni. Az titok, hogy mennyit, de lehet tippelni. És az Eb után megmondom, ki találta el.”

A MÚSZ vezetői jelezték: új kezdeményezésként egy gyermekvédelmi program kidolgozását kezdik meg, melynek koordinálására egy nemzetközileg is elismert szakembert, dr. Herczog Máriát – a Család, Gyerek, Ifjúság Egyesület és az Eurochild elnökét, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagját – kérték fel. Hangsúlyozták, a program prevenciós jellegű, azaz nem azért indítják, mert bármiféle bántalmazás mindennapos probléma lenne az úszósportban, ugyanakkor a közvélemény erőteljes, negatív véleményének hatására lép a szövetség, a kiegyensúlyozott, elégedett, egészséges gyermekek érdekeinek érvényesítéséért.

Top 0