• Belföld
Faktor

Nem elég az erkölcsi a bántalmazók kiszűrésére - ez a megoldás

Nyilvántartás készülhet azokról, akik korábban kiskorúakkal szemben bármilyen bűncselekményt elkövettek. A döntés be is épülne a gyermekvédelmi törvény tavaszi módosításába - tudta meg a Magyar Idők. A nyilvántartással az a cél, hogy az ilyen emberek soha többé ne kerülhessenek gyermekek közelébe.

Feketelista segítené a jövőben a gyermekvédelemben élőket. Ezzel előznék meg, hogy olyanok dolgozzanak a rendszerben, akik korábban már bántalmazás vagy bűncselekmény miatt szembekerültek a törvénnyelírja a lap. A módosító javaslat tavasszal kerülhet az Országgyűlés elé. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint a rendszernek nemcsak akkor kell működnie, amikor kiderül egy bűncselekményre, hanem már előtte is. Az áldozatvédelem része a gyermekvédelmi rendszernek.

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Spencer Platt

Illusztráció. Forrás: Europress - Getty Images/Spencer Platt

Legutóbb decemberben döntött az Országgyűlés a gyermekvédelmi törvény módosításáról. Az új szabályozás kimondja többek közt, hogy a gyámhatósági eljárásokban az együtt nevelkedő testvérek ügyeit együtt kell kezelni, a gyámhatóság a jövőben ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezetheti a szülőket, ha a gyermek veszélyeztetettsége miatt azonnali intézkedést tart szükségesnek, de az ellátórendszerben dolgozókat is szigorú jelzési kötelezettség terheli.

Az államtitkár elismerte, hogy az ilyen esetek a megelőzésére az erkölcsi bizonyítvány kevésnek bizonyul.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A javaslat a Gyermekeink Biztonságáért Kiemelt Ügyek Munkacsoportjának novemberi ülésén került elő, ez alapján született meg a tervezet. Czibere hozzátette:

    Komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyermekvédelemben dolgozó munkatársak a megfelelő képzést kapják, és felismerjék a bántalmazás jeleit.

    A törvénymódosítás szükségességét megerősíti a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthonban történt sorozatos szexuális visszaélés, amelyre ősszel derült fény, mikor két, intézetben nevelkedő gyermek kétségbeesésében végül a sajtóhoz fordult. Mivel az ott dolgozók, illetve a településen élők közül senki nem jelezte, hogy 2012-ben hasonló ügyben már folyt egy rendőrségi vizsgálat, a hatóságok nem léphettek korábban, noha megelőzhetők lehettek volna a későbbi bántalmazások.

    Kommentek:

    Top 16