• Élet
Faktor

Veszély a hátsó ülésen: szülők ezrei kockáztatják a gyerekeik életét

Aggasztó eredményeket hozott nyilvánosságra egy brit autós magazin: a szülők többsége gyakorlatilag orosz rulettet játszik, mikor kicsi gyerekével az autójában utazik.

A felnőttek többsége – hétből hat szülő – a felmérés szerint nem szán elég időt arra, hogy olyan gyerekülést válasszon, amely minden szempontból tökéletesen illeszkedik az autó hátsó üléséhez, inkább a kényelem vagy a dizájn szokott a döntő szempont lenni. Ezzel viszont a gyerekük életét kockáztatják - írja a Daily Mail.

A What Car? magazin újságíróit a leicestershire rendőrség és a Biztonságos Gyerekülés Vizsgálóbizottság specialistái segítették a felmérés elkészítésében. Közel száz szülő autóját és gyerekülését tesztelték, és csak 15 százalékuk felelt meg minden előírásnak. A vizsgálódás során kiderült, hogy a brit gyerekülések 5 százaléka egyáltalán nem biztonságos, baleset esetén nemhogy csökkentik, de növelik a kisgyerekek megsérülésének vagy elhalálozásának esélyét.

A biztonságosnak ítélt ülések esetében pedig legtöbbször a szülők hibáztak. Ha ugyanis az ülés nem illeszkedik tökéletesen az autó méreteihez, ütközés esetén nagyon könnyen elmozdul a helyéről – ezzel pedig szintén növeli a halálozási esélyt. Az sem ritka, hogy a gyerekek növekedése ellenére a szülők nem vesznek új ülést, hanem a kinőtt régiben hagyják kislányukat, kisfiukat. Pedig az ülések csak a megfelelő méretű és súlyú gyerekek biztonságát tudják garantálni, nem véletlenül gyártják őket számtalan méretben a cégek.

De sok szülő máshogy is csökkenti a védelmet: a lazára vett, megcsavart vagy távolabbra csatolt biztonsági övek ugyan nagyobb mozgásteret és kényelmet biztosítanak a gyereknek, de pont legfőbb feladatukat nem tudják elvégezni: a védelmet. A rendőrség rengeteg olyan esetről számol be, mikor egy rosszul használt biztonsági öv okozta a gyerekülésben utazó kicsi halálát.

Kommentek:

Top 0