• Belföld

Tanulás helyett közmunkát végeznek a kamaszok

Több mint tizenegyszeresére nőtt a 18 évesnél fiatalabb közmunkások száma 2013 és 2015 között. Azért történhetett ez, mert sok hátrányos helyzetű család tudatosan választotta a gyereknek a tanulás helyett a közfoglalkoztatást, azután, hogy a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre csökkentették. Ettől az évtől kezdve azonban csak "indokolt esetben" dolgozhatnak a kamaszok.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy 2013-ban még 101, 2014-ben már 568, tavaly pedig 1123 volt a 18 év alatti közfoglalkoztatottak havi átlagos száma. Ez azt jelenti, hogy két év alatt tizenegyszeresére nőtt az iskolába járás helyett közmunkásként dolgozó fiatalok száma.

A korai iskolaelhagyók szempontjából Magyarországon egyre rosszabb a helyzet. 2010 óta ugyanis újra emelkedni kezdett a számuk. Akkor ugyanis a gyerekek 10,5 százaléka fejezte be korábban az iskolát. 2015-re már a fiatalkorúak 11,6 százalékának csak alapfokú végzettsége volt. Ehhez képest az uniós átlag jelenleg 10,9 százalék.

A fiatalkorúak azért jelenhettek meg a közfoglalkoztatottak között, mert a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre csökkentették. Így azok, akik 16 évesen kimaradnak az iskolából, azonnal megjelenhetnek a munkaerőpiacon.

Szakértők szerint a tankötelezettségi életkor leszállítása kifejezetten növeli az iskolaelhagyók számát, mert a fizetés munkára ösztönzi őket. De ha egyre több fiatal hagyja el végzettség nélkül az iskolát, az hosszú távon növelni fogja a munkanélküliséget, mert nem lesz szakmájuk és hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy hány fiatalkorú dolgozik közfoglalkoztatottként, mert a Belügyminisztérium csak a 25 évesnél fiatalabbak számát közli, de azon belül a 18 év alattiakét nem.

Szél Bernadett az LMP társelnöke tavaly törvénymódosítást kezdeményezett, hogy fiatalkorúak ne dolgozhassanak közfoglalkoztatottként, de a kormánypártok leszavazták.

Illusztráció.

Illusztráció.

Márciusban összesen 183 025 ember végzett közmunkát, ez 40 ezerrel kevesebb, mint februárban. Ez a tavalyi adatokhoz képest mégis 26 százalékos emelkedést jelent.

A kormány szerint nincs szükség tiltásra, mert megvan a szükséges gátja annak, hogy a fiatalok ne hagyják korábban abba az iskolát a közfoglalkoztatás miatt. Csak indokolt esetben vállalhatnak közmunkát, ha szociális helyzetük és térségbeli korlátozott elhelyezkedési lehetőségeik indokolják. Mindig személyre szabott indoklásra van szükség – írta a belügyi tárca a Magyar Nemzetnek.

Januártól tényleg csak indokolt esetben kapnak közmunkát a kamaszok, mert az év első három hónapjában jelentősen csökkent a közmunkás fiatalkorúak száma. Havi átlagban most 251 fiatalkorú vállalt közmunkát a Magyar Nemzet információi szerint.

Top 0