• Kultúra

Gyerekeket menthet 100. előadásával a színdarab

Szabó Borbála Telefondoktor című monodrámája egy szülészorvos története, aki saját hazugságainak hálójába keveredik, miközben rendelőjébe zárva, három telefonvonalon próbálja helyrehozni a problémákat. A darab 2012 szeptembere óta nagy sikerrel fut a Thália Színházban, február 25-én már 100. alkalommal fogják játszani. A független színházi életben kiemelkedő eredményt azzal ünneplik az alkotók, hogy az előadás bevételét a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat részére ajánlják fel.

Fotó: Manna Produkció

Fotó: Manna Produkció

Szabó Borbála egyszemélyes bohózatát, a Telefondoktort 2011-ben Orosz Dénes rendező és Göttinger Pál a Manna Kulturális Egyesület támogatásával vitte színre. Az előadást négy éve befogadta a Thália Színház, de több vidéki- és fesztiválmeghívást is kapott. A főszereplő, Göttinger Pál alakításáért elnyerte a Vidor Fesztivál Pulcinella-díját.

Göttinger Pál a Telefondoktor című előadásban. Fotó: Manna Produkció

Göttinger Pál a Telefondoktor című előadásban. Fotó: Manna Produkció

Az alkotók a darab 99. előadásán egészségügyi dolgozókat láttak vendégül. A zártkörű előadásra olyan szülészorvosokat, bábákat, szülésznőket, mentősöket hívtak meg, szám szerint 99-et, akik ritkán jutnak el színházba. A 100. előadást pedig azzal ünneplik, hogy az este bevételét a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlják fel. Gáspár Anna, a Manna vezetője elmondta: régóta tervezték a kollégákkal, egy olyan alapítványt segítsenek, amelyik a születések körül végez fontos munkát. "Mivel a Telefondoktor főhőse egy nőgyógyász, rögtön arra gondoltunk, hogy olyan helyre kerüljön ez a felajánlás, ahol az épp megszületett vagy születendő babákkal foglalkoznak. Az előadás alkotói segítségével találtunk rá Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatra, akik nemcsak csecsemők, de kisgyerekek gyors és hatékony ellátását biztosítják, így az ő rendkívüli és csodálatos munkájukat segítjük az előadás bevételével."

Az életveszélyes állapotú kisgyerekek helyszíni ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. Az Alapítványt 1999-ben azért hozták létre, hogy különleges gyerekrohamkocsik és gyerek mentőorvosi kocsik elindításával segítse az Országos Mentőszolgálat munkáját. Magasan képzett gyerekmentős csapataik az elmúlt 17 évben több mint harmincnyolcezer bajba jutott kisgyereken segítettek. Az alapítvány kizárólag adó 1%-ok felajánlásából és adományokból működik.

Telefondoktor Fotó: Manna Produkció

Telefondoktor Fotó: Manna Produkció

A jubileumi Telefondoktor bevételét az előadás napján, február 25-én, adják át az alkotók az Alapítvány orvos igazgatójának a Thália Színház Arizona Stúdiójában, de az aznapi nézőknek is készülnek egy különleges meglepetéssel.

Top 0