• Külföld
Faktor

Gyászhír érkezett: elhunyt a legendás zenész

Vastagbélrákkal küzdött.

81 éves korában elhunyt a népszerű gitáros, Dick Dale. Legismertebb dala a Ponyvaregény főcímzenéjeként is ismert Misirlou.

Dick Dale valódi neve Richard Anthony Monsour volt, libanoni bevándorló apától és lengyel-fehérorosz anyától született Bostonban - írja a theguardian.com. Apai nagybátyjától tanult meg először arab lanton (úd) és dobon (tarabaki) játszani, melyek meghatározták később a sajátos gitárjátékát is. Később country-gitárosként vette fel a Dick Dale művésznevet, és az ötvenes években az egyik első gitáros volt, aki a reverb (visszhang) effekt használatával kísérletezett, és a gitárfeltaláló Leo Fender segítségével fejlesztette ki a később szörfnek nevezett gitárhangzást.

1960-ban a Let’s Go Trippin’ című számmal indította el a szörfgitár-őrületet, sokan ezt is tartják az első szörfrock-dalnak, Dale pedig két év leforgása alatt országos szinten is ismertté vált, és a legendás Ed Sullivan Show-ban is fellépett.

Dale aztán hosszú időre kénytelen volt leállni a zenéléssel, miután vastagbélrákkal kezelték, és csak évek múltán térhetett vissza a színpadra, de a nyolcvanas-kilencvenes években újra rendszeresen koncertezhetett. A Ponyvaregény 1994-es bemutatás után Dick Dale neve újra keresett lett, és egészen a közelmúltig fellépett, főleg, hogy ki tudja fizetni az orvosi kezeléseit, ugyanis 2008-ban kiújult a betegsége. A halála pontos okát egyelőre nem jelentették.

Kommentek:

Top 0