• Külföld
Faktor

Gyászhír érkezett, elhunyt a legendás filmes

Kilencvenhárom éves volt.

Kilencvenhárom évesen elhunyt Marlen Hucijev grúz származású szovjet filmrendező, olyan Oroszországban máig népszerű művek alkotója, mint a Tavasz a kisvárosban (1956), a Mi húszévesek (eredeti, majd később visszaállított címén Iljics őrcsapata, 1965) vagy a Júliusi eső (1957).

Az orosz-szovjet új hullámnak is nevezett filmes nemzedék meghatározó alakjának halálát az orosz filmművészszövetség jelentette be - írja az MTI.  Bár Hucijev viszonylag kevés, körülbelül egytucatnyi nagyjátékfilmet készített, tanított a Moszkvai Filmművészeti Főiskolán és számos fontos tisztséget töltött be többek között az Orosz Filmművészek Szövetségben. A szövetség hetedik, 2008 decemberi kongresszusán a tekintélyelvű Nyikita Mihalkov ellen lázadó alkotók jelöltjeként ő lett az elnök, de csak három hónapig tölthette be a tisztséget, mert egy bíróság illegitimnek minősítette a kongresszust.

Hucijev 1925. október 4-én született Tbilisziben kommunista szülők gyerekeként, akik Marx és Lenin nevének összevonásával adták neki a Marlen utónevet. Apja később a sztálini önkény áldozata lett.

Kommentek:

Top 0