• Autó
Autószektor

Guruló nappali: újraformázott Cactus

Csaknem négy százalékot növekedve tavaly bő 1,2 millió autót adott el a Citroën, és a tempóból továbbra sem vesz vissza a gyár, különösen most, a márka 100. születésnapjához közeledve nem. A lendületet többek között az agresszív modelloffenzívával tartanák meg: legutóbb a C4 Cactus "frissült", ráadásul több szempontból is rendhagyó módon, és még az idén legalább két további újdonsággal lép elő a márka.

Nem lehet ok panaszra a jövőre száz évessé nemesülő Citroënnél, Európában például négy éve töretlenül nőnek eladásai, tavaly 22 százalékkal több kocsin adtak túl, mint 2013-ban, 786 ezer autó kelt el a kontinensen. Globálisan pedig a múlt évben 1,2 milliónál is több autót értékesítettek, ami majd négy százalékkal haladta meg a előző évi forgalmat. Kínában 131 ezer autó kelt el, de ennél érdekesebb a bővülés dinamikája: csak a tavalyi utolsó negyedévben 42 százalékkal nőttek az eladások.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Mindebben nagy szerepe volt annak, hogy a márka merészen – és a jelek szerint sikeresen – nyúlt a modellpalettához. A tavaly érkezett C3 Aircross például rögtön bevált, hiszen az idén már eddig durván 50 ezer kelt el belőle. A paletta megújításának következő eleme a C4 Cactus volt. Noha ez esetben csak a 2014 óta gyártott modell ráncfelvarrásáról volt szó, a frissítés a szokásosnál nagyobb változásokat eredményezett. Unalmasnak ma sem nevezhető a típus, de attól, hogy a korábbi látványos airbumb betéteket minimálisra vették, kétségkívül visszavettek az extravagáns megjelenésből. Ettől a lépéstől azt reméli a Citroën, hogy az új C4 Cactus, lévén megjelenése már kevésbé megosztó, kelendőbb lesz elődjénél.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Noha az új C4 Cactus formája is újdonság a lényeg még csak nem is a megjelenés. A Citroën ugyanis ezzel a modellel deklaráltan a kényelemre fókuszált. Ki is mondták: nem sportos, nem dinamikus, hanem kényelmes autó megalkotása volt a cél. Erre garancia például az: jó zajszigetelést, vastagabb üvegeket kapott az autó, és ami ennél is fontosabb, miközben az ülések szivacsrétegének vastagsága általában 3 milliméter, addig itt – legalábbis magasabb felszereltségi szintnél – másfél centiméter. Mindez sokat javít a kényelmen, de a kép akkor lesz teljes, ha az „Advanced Comfort” ülésekhez a „progresszív hidraulikás” komfortfutómű csatlakozik. A futómű lelke, a különleges lengéscsillapító-szett, amelynek korai változata már a 94'-es Dakar-győztes ZX-ben is ott volt.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  „Míg egy hagyományos felfüggesztés egy lengéscsillapítóból, egy rugóból és egy mechanikus ütközőből áll, addig a Citroën által kifejlesztett rendszerbe két hidraulikus ütközőelem van beépítve a két végállásnál, a ki- és berugózott állapotnak megfelelően.” – definiálta a gyártó a húsz szabadalom bejegyzése mellett kifejlesztett szisztémát. Mindebből a valóságban annyit érezni, hogy a C4 Cactus valóban kisimítja az úthibákat. Olyannyira, hogy ha például 30 körüli tempóval hajtunk át egy fekvőrendőrön, elmarad a máskor szokásos ütés, csattanás, megdobás.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Az új C4 Cactus már Magyarországon is rendelhető. Az alapváltozat ára 3,95 millió forint. A legmagasabb felszereltségi szinten pedig 5,5 millió forinttól indul az ár. Az új C4 Cactus az alap 1,2-es, 82 lóerős szívómotor mellett választható 110 lóerős turbó, valamint 100 lóerős Hdi dízellel, és még az idén érkezik a 130 lóerős turbós változat. S ha már újdonságok: a márka folytatja a modelloffenzívát, várhatóan még az idén megérkezik Európába a C5 Aircross, és bemutatkozik az új Berlingo is.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

  Kommentek:

  Top 16