• Külföld

Gumikacsákkal harcolnak az Iszlám Állam ellen

Az internet egyre több frontján indult háború az Iszlám Állam terrorszervezet ellen: az Anonymous hackercsoport közvetlenül a párizsi terrortámadások után hirdetett totális háborút (eszközeikről itt írt bővebben a Faktor), a brüsszeli terrorfenyegetettség alatt pedig az internetezők macskás képekkel zavarták meg a keresett terroristákat. Most a 4Chan is beszállt a harcba. Kacsákkal.

Fotó: Imgur

Fotó: Imgur

A honlap szintén a humorra alapozza támadásait: az Iszlám Állam katonáiról keringő képeken ugyanis Photoshoppal kicserélték az arcokat gumikacsák képére. Még a terrorszervezet jól ismert, fekete alapon fehér feliratos zászlóját is „meghackelték”: ezen is egy kacsa szerepel, az arab betűs felirat pedig szintén kacsát borít.

Fotó: Imgur

Fotó: Imgur

Az ötlet hamar népszerű lett, egyre több felhasználó változtatja meg a terrorszervezet propagandavideóinak és plakátjainak szereplőit. A „Hozzuk létre a kacsaállamot” című albumot már több, mint százezren osztották meg az Imguron. A kommentelők egy része még újabb vicceket gyárt a helyzetből, míg mások az akció lényegére hívták fel a figyelmet: úgy lehet meggyengíteni az Iszlám Államot, ha megalázzák őket, a félelmet a humorral lehet elnyomni. Márpedig a gumikacsa nem éppen azt az ijesztő üzenetet sugározza, ami a propaganda valódi célja volt. Főleg, hogy a képeken a gumikacsák állandó fegyvere a vécékefe.

Top 0