• Külföld

Új faj tűnt fel: egymással szaporodnak a grizzlyk és a jegesmedvék

Szakemberek szerint egy grizzly és jegesmedve hibridje az a medve, amelyet Kanada északi részén, a Hudson-öböl partján fekvő Arviat település közelében lőtt le egy vadász.

Didji Ishalook vadász először azt hitte, hogy egy kisebb testű jegesmedvét lőtt le. De később rájött, hogy egy hibridet állatot ejtett el. A medvéről azt mondta:

Olyan mint egy jegesmedve, de barna mancsai vannak és hatalmas karmai, mint a grizzlyknek. A feje is grizzlyformájú.

Dave Garshelis, minnesotai kutató, a világ egyik legjobb medveszakértője szerint is grizzly-jegesmedve hibridről van szó, nem pedig egy albínó grizzly-ről, hiszen „egy albínó medvének világos vagy rózsaszín orra lenne, és nem lennének pigmentek a szemében és a karmaiban sem”. Ennek a medvének azonban „fekete orra van, és normális sötét színű szeme és karma. Tehát nem albínó.”

Garshelis azt is elmondta, hogy ha a hibrid medve apja grizzly, akkor grolar medvének nevezik (az angol polar bear és grizzly bear összevonásából), ha pedig jegesmedve nemzette a hibridet, akkor nem hivatalosan pizzly medvének szokták nevezni (szintén az angol elnevezések összevonásából). A hibrideket nanurlak-nak is szokták hívni, ez az elnevezés az inuit nyelv nanuk (jegesmedve) és aklak (grizzly) elnevezéseiből származik.

A hibridet lelövő Ishalook azt tervezi, hogy a medvét megtartja és egy preparátorral szőnyeget vagy faliszőnyeget csináltat belőle - írja a CBC News.

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkoznak az emberek grizzly-jegesmedve hibriddel a térségben. Ennek az oka az lehet, hogy az északi-sarki térség a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben melegszik. Emiatt pedig északra vonulnak az alaszkai és kanadai grizzly medvék, egy idő után pedig jegesmedvékkel találkoznak és párosodnak is. A sarki jég zsugorodásával a jegesmedvék egyre több időt vannak a szárazföldön, élelem utáni hosszas vándorlásaik miatt lesoványodnak, és egyébként is egyre kevesebben vannak, mivel egyre kevesebb a zsákmány. 

A melegebb időjárás és a növényzet növekedése azt jelenti, hogy egyre több az átfedés a két faj élőhelye között. A múltban ilyesmi nem nagyon történt, hiszen mindkét medvefajnak saját élettere volt. A két faj genetikailag nagyon hasonló, ezért tudnak egymással szaporodni Chris Servheen, a Montanai Egyetem grizzlyszakértője szerint.

Dave Garshelis szerint nem csak a grizzly-k, hanem az amerikai fekete medvék is elindultak észak felé, párat már láttak is Arviat környékén.

A jegesmedvék a barna medvékből fejlődtek ki nagyjából 150 ezer éve, és ma a világ legnagyobb húsevő állatai, súlyuk elérheti a 720 kilogrammot. A grizzlyk magányosan élnek, de szeretnek együtt enni, és párosodáskor is együtt töltik az időt.

A hőmérséklet emelkedése jobban kedvez a grizzly-jegesmedvéknek, mint a jegesmedvéknek, ezért lehet az, hogy egyre több ilyen hibridet látni. Kanada északi részén 2006 óta a vadászok három hibrid medvéről tettek bejelentést.

Chris Servheen  erről azt mondta:

Evolúciós változásnak vagyunk tanúi hosszú távon, amikor egyre nagyobb mértékű az átfedés, a jegesmedvéknek nincs sok választásuk. De még nemzedékek százai kellenek ahhoz, hogy egy valódban új medvefaj jöjjön létre.

Top 0