• Tech
Faktor

Rózsaszín sütik miatt támadt népharag: a Google-nek ki kellett kapcsolni az újítást

Sokan frusztrálónak érezték a térképbe épített fejlesztést.

A Google folyamatosan tesztel új funkciókat a Térképekben, ezeket jellemzően az iOS-es eszközök felhasználói próbálhatják ki az elsők közt. Legutóbb egy olyan kalóriaszámláló funkciót tett elérhetővé szűk körben a cég, ami megmutatta, hogy egy adott útvonal során hány kalóriát égethetnek el a felhasználók, ha a sétát választják autózás vagy tömegközlekedés helyett. Emellett azt is jelezte az alkalmazás, hogy a kalóriák hány rózsaszín mini muffinnak felelnek meg (egy muffin 110 kcal), ezzel eredeti céljuk az egészségesebb életmódra való ösztönzés volt.

A funkció viszont felháborodást váltott ki a közösségi médiában, mivel a felhasználók inkább frusztrálónak ítélték meg. Ugyan más navigációsnak alkalmazásnak, például a Citymappernek is van kalóriaszámlálója, a rózsaszín minisütemény felidegesítette az internet népét, többek szerint a cég ezzel a kövéreket csúfolta meg, ami ráadásul a nők ellen irányul.

A legtöbbeket az zavarta, hogy kikapcsolni sem tudják az újítást, és rávilágítottak arra is, hogy az információ káros hatással bír az étkezési gondokkal küzdők számára, akik csak el szeretnének jutni egyik helyről a másikra anélkül, hogy süteményeket kéne látniuk.

A Google ráadásul nem vette figyelembe a kalkulációnál a felhasználók olyan jellemzőit, mint a kor, a nem és a testsúly, amelyek ismerete szükséges a pontos érték meghatározásához. Helyette az alkalmazás mindig egy „átlagos” értéket vett alapul, de azt nem pontosította, hogy ez alatt mit ért. A keresőóriás végül úgy döntött, hogy egy hét után eltávolítja a fejlesztést az iOS-es appokból, így kérdéses, hogy látjuk-e azt viszont valaha és milyen formában – írja a 24.hu.

Kommentek:

Top 0