• Tech

Itt megnézheti, mit tud önről a Google - ne lepődjön meg, ha sokat

A Google új oldalt indított, ahol megnézhető, hogy mi mindent tud a felhasználókról. Gyakorlatilag mindent, amit a Google-fiókba bejelentkezve teszünk.

A My Activity oldal összegyűjti az összes adatot, amelyet a Google felhalmozott felhasználóinak böngészései alkalmával. Attól függően, hogy milyen beállításokat választottunk, az összes felkeresett weboldalt kilistázza, de arról is tájékoztat, hogy telefonon milyen honlapokat nézegettünk.

Az Independent arról ír, hogy a Google már korábban is lehetővé tette felhasználói számára, hogy lássák, milyen adatokat tárol róluk a cég – például az automatikusan felvett hanganyagokba is bele lehetett hallgatni. Az új oldal azonban könnyen hozzáférhető módon, egy helyen gyűjti össze az adatokat, így talán még ijesztőbb látni, hogy mi mindent tudhat rólunk.

Június 16-ai keresések.

Június 16-ai keresések.

Az oldalon a felkeresett honlapok teljes katalógusa megtalálható, de a keresett kifejezések és az ezen felüli tevékenységek is időrendben láthatók. Az idővonalon különféle szűrőket lehet kiválasztani, így például lehet konkrét dátumra keresni, de a Google-ön, a Youtube-on vagy az Androidon felkeresett dolgokra is rá lehet szűrni.

A Youtube-ra szűrve.

A Youtube-ra szűrve.

Amikor először belépünk az oldalra, Google tájékoztat arról, hogy miért gyűjti az adatokat. A My Activity használatával vissza lehet keresni olyan oldalakat, amelyeket régebben látogattunk meg, és máshogy nem találjuk, de egyes elemeket vagy teljes témákat is lehet törölni.

Az információkat a Google a célzott hirdetések kiválasztásához használja. Az információk gyűjtésével ugyanis személyre szabottan tud egy-egy felhasználó gépén vagy telefonján hirdetéseket megjeleníteni, helyszíntől, vagy keresési előzményektől függően. Az oldalon az adatok törlésével ezen változtatni lehet, hiszen a törölt dolgokhoz kapcsolódóan már nem ugranak majd fel reklámok.

Kommentek:

Top 0