• Tech
Faktor

Azt hitte senki sem követi Önt? A telefonja akkor is figyeli, ha nem engedte

A Google akkor is adatokat gyűjt, amikor nem engedélyeztük neki.

A Google akkor is követi a mobilok tartózkodási helyének pontjait, ha a felhasználó kikapcsolta a Helyelőzmények funkciót - írja a The Guardian. Ez közel kétmilliárd olyan eszközt érinthet, amiken a Google szolgáltatásaival keres, vagy tervez útvonalat a felhasználó, legyen szó androidos, vagy iOS-es mobilról. A tanulmányt a Princeton Egyetem kutatói is megerősítették.

A tény nem olyan meglepő, hogy a techóriások követik a felhasználóikat (főleg a Google esetében nem), de etikusnak cseppet sem mondható a gyakorlat, mivel meglehetősen félrevezető: a keresőcég azt a tájékoztatást adja a Helyelőzményekkel kapcsolatos oldalán, hogy ha kikapcsoljuk a funkciót, utána a rendszer nem tárolja a felkeresett helyeket, ami végül mégis megtörténik.

Illusztráció.

Illusztráció.

Ez annak köszönhetően válik lehetővé, hogy a Google alkalmazások automatikusan időbélyegeket (time stamp) készítenek a felhasználó tartózkodási helyéről annak megkérdezése nélkül – ez akkor is működik, ha a helyelőzmények le vannak tiltva.

Például ha megnyitjuk a Google Mapset, a Google rögtön azonosítja, hol vagyunk. Az automatikusan frissülő, időjárással kapcsolatos értesítésekhez is tudnia kell a mobilnak a tartózkodási helyünket. Ezekből a jelölésekből már jól követhető egy adott személy mozgása, a Princeton Egyetem egyik kutatójának mozgását így követték le egy vizuális térképen.

Az amerikai törvényhozóknak azt válaszolta a Google ezzel kapcsolatban, hogy tiszta és érthető leírást nyújtanak eszközeik működéséről és arról is, hogyan lehet kikapcsolni őket.

Egy módszer valóban van arra, hogy a Google ne készítsen lokációs jelöléseket, ám az korántsem mondható egyértelműnek. A helykövetés letiltásán felül  a „Internetes és alkalmazástevékenységek” beállítást is ki kell kapcsolni, amiben viszont nincs említés a helymeghatározásról, ezért a legtöbben nem hoznák összefüggésbe vele. A letiltással elérhető, hogy a Google a keresések és más aktivitások által generált információkat tárolja, beleértve a fent említett időbélyegeket is.

A kutatók szerint főleg azért félrevezető a Google gyakorlata, mert csak a helyelőzmények és a netes és alkalmazástevékenységek együttes tiltásával érhető el az, amiről úgy gondolná a felhasználó, hogy pusztán előbbivel is lehetséges.

Kommentek:

Top 0