• Tech
Faktor

Egyre többen tűnnek el az internetről, ez az oka

Már lehet kérni a Google-től, hogy töröljön ki minket.

2014-től van jogi lehetőség arra, hogy a Google-től eltávolítást kérjünk. Azóta 2,4 millió kérelem érkezett a céghez, ennyien szeretnék, ha a velük kapcsolatos találatok nem jelennének meg a keresőben. A Google hétfőn nyilvánosságra hozott beszámolója szerint a legtöbb kérés Franciaországból és Németországból jött. Magyarországról 20 ezer netes cenzúrakérés volt - írja az Index.

A „felejtéshez való jog” 2014 óta biztosított az Európai Unióban, azóta lehetséges olyan kéréssel fordulni a keresők anyacégeihez, hogy távolítsák el a kérelmezőre vonatkozó adatokat. A keresőtalálatok közül való kiradírozás lehetősége körül azóta is sok a vita, a kérdés kapcsán a személyes adatokhoz való jog és és a nyilvánosság szempontja ütközik össze – és külön probléma, hogy a nemzetállami keretek között működő jog miként szabályozhatja a globális netet. Jelenleg az eltávolítás csak az adott országra vonatkozik, máshol nem tüntetheti el magát olyan könnyen az ember.

A Google jelentése szerint az elmúlt négy évben az összesen 2,4 millió európai eltávolítási kérelem közül a legtöbb a franciáktól (483 ezer), németektől (408 ezer) és az Egyesült Királyságból (305 ezer) érkezett. Magyarország méreténél fogva sincs az éllovasok között, tőlünk 2014 óta 20,727 eltávolítási kérelmet kaptak, ezeknek a 2,1 százaléka vonatkozott arra, hogy valamilyen kormányzati intézmény oldaláról töröljék a kérelmező személyes adatait.

A Google az európai kérelmek összesen 43 százalékának adott helyt, a többi esetben nem látták megalapozottnak a kérést. A kérelmek nagyjából harmada a közösségi médiából vagy linkgyüjteményekből való törlésre vonatkozott, egy ötöde pedig az illető jogi, rendőrségi ügyeire, például korábbi bűncselekményben való szerepére irányult, vagyis arra, hogy ne derüljön ki az internetről, hogy priusza van.

A jelentés megjegyzi, hogy a kérelmeknek egy növekvő hányada ügyvédektől és a személyes PR-ral foglalkozó ügynökségektől érkezett, vagyis az elmúlt négy évben kialakult egy olyan szakértői kör, mely a jogi lehetőséggel élve az internetről való kiradírozásból él.

Kommentek:

Top 0