• Tech
Faktor

Hihetetlen öröm: a Google tanította meg beszélni a csendes kisfiút

A kisfiú először egy mukkot sem akart szólni, a technika azonban úgy tűnik csodát tett.

Egy egyedülálló eset mutatta meg azt, hogy az otthonok részévé váló digitális asszisztensek és okosrendszerek egy újfajta szerepben is hasznos társainkká válnak.

Patrick Crispen professzor a Redditen tett közzé egy videót, amin az látható, hogy 19 hónapos kisfia miként mondja ki legelső szavát, ami nem más, mint a „Google”. Az eset különlegessége, hogy a kisfiú expresszív és receptív beszédzavara miatt terápiára jár, édesapja posztja szerint pedig eddig rengeteg módszerrel próbálkoztak már, de a kisfiút nem tudták beszédre bírni.

A helyzet akkor változott meg története szerint, amikor a család vett egy Google Home okosotthon rendszert, és felfigyeltek arra, hogy a kisfiú imádja a hangszóróból kiszűrődő állathangokat. A szülők napi programmá tették az állathangok hallgatását, a rendszerrel együtt pedig azt ismételgették: “Oké, Google… milyen hangot ad ki a ló?” A kisfiú ennek hatására mondta ki magától első szavát, a Google-t, a szülők pedig megkönnyebbültek.

„Mire egy kisgyerek eléri a 18 hónapos kort, legalább 10 vagy 15 szót kell ismernie, de a mi fiunk egyet sem tudott” – mesélte az apa.

A történet elterjedt az interneten, de sokan úgy gondolják, hogy az egész csak PR-fogás. „Nem hibáztatlak titeket a cinizmusotok miatt. Biztosíthatlak titeket, hogy a videó és a történet igaz, és nem kaptunk érte semmit. Csak úgy gondoltam, hogy mások is annyira élvezhetik a történetet, mint én és a feleségem” – írta az apuka válaszul.

Más fórumozók szerint a videó ijesztő jövőt sejtet, amelyben a gyerekeket már szoftverek tanítják meg beszélni, de az édesapa válasza szerint ők kifejezetten hálásak ezért a technológiának.

„Úgy gondolom, ahogyan bármi más technológia esetében, annak hasznossága attól függ, hogyan és mi célból használják az emberek” – mondta el Crispen a Mashable-nek.

Kommentek:

Top 0