• Tech
Faktor

Vigyázzon, ha ilyen emailt kap, semmiképpen se nyissa meg, mert ellopják az adatait

Támadás érte a Gmail-felhasználókat. Az interneten futótűzként terjed egy Google Docsot érintő hatalmas adathalász akció.

A felhasználók először a Twitteren jelentették, hogy olyan emaileket kaptak, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak egy Google Docs-meghívóra.

A meghívó ráadásul ismerőstől érkezik. Amikor a felhasználók rákattintanak a fájlra vagy linkre, egy olyan oldalra kerülnek, amely úgy néz ki, mint a Google Docs, de a program további spameket küld ki az ismerősöknek.

Illusztráció.

Illusztráció.

Ezt a fajta támadást adathalászatnak hívják, mert a kattintással a támadó minden adatunkhoz hozzáfér. Ilyenkor érzékeny adatok is a hackerek kezébe kerülhetnek, mint a hitelkártyaadataink vagy a jelszavaink.

Ha Ön is hasonló levelet kap, semmiképp se nyissa meg. Ha pedig biztosra akar menni, akkor ma az összes Google Docs-meghívással legyen gyanakvó.

Ha mégis rákattintott, ezt kell tennie:

  1. Menjen a Google-fiókájra, egészen pontosan ide, ahol szabályozni tudja, milyen engedélyeket adott az adataihoz való hozzáférésre.
  2. Ha lát olyan alkalmazást, amelynek Google Docs a neve, kattintson rá, és vonja vissza az engedélyt.
  3. Változtassa meg fiókja jelszavát.
  4. Engedélyezze a kétszintű autentikációt, hogy még nagyobb biztonságban legyen a fiókja. Ezt itt tudja megtenni, lépésről lépésre végigvezetik. 

A Google Docs a mai támadás ellenére biztonságos, magát a szolgáltatást nem érinti, csak az email olyan, mintha a Google Docsból küldték volna.

Közben emiatt a Google a Gmailben kiadott egy frissítést az Android-felhasználóknak, amelyben pont az adathalászat ellen tudnak hatékonyabban védekezni. Amikor gyanús emailre kattint a felhasználó, a levelezőprogram felugró ablakban figyelmeztet arra, hogy a meglátogatni kívánt oldal veszélyes lehet. A felhasználó persze dönthet úgy, hogy nem törődik a figyelmeztetéssel, és továbblép az oldalra, de legalább tudni fogja, hogy kockázatos.

A Google tájékoztatása szerint ez a funkció a következő napokban mindenkinek elérhető lesz. Az azonban még nem derült ki, hogy a többi operációs rendszerre mikor jön – írja az Index.

Kommentek:

Top 0