• Tech
Faktor

Itt a megoldás a gyorsan merülő telefonokra, ezzel rengeteg energiát spórolhat

A telefon kijelzője rengeteget fogyaszt, de ha sötét módban használják, az energiafelhasználás a töredékére esik vissza.

Az Android Dev Summit fejlesztői konferencián mutatta be a Google, milyen komoly mértékben csökkenti a mobil energiafelhasználását, ha sötét módba kapcsolják a rendszert.

Amíg nem jön egy olyan technológia, amivel az eddigieknél jóval nagyobb kapacitású akkumulátorokat lehet beszerelni az okostelefonokba – anélkül, hogy az méretnövekedéssel járna –, addig a gyártók kénytelenek olyan trükkökhöz folyamodni, ami befolyásolhatja a készülék energiafelhasználását. Ilyen például a készülékek processzorába ültetett "mesterséges intelligencia", ami elosztja a mobil erőforrásait, és lekapcsolja az alkalmazásokat, ha azokra épp nincs szükség.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az üzemidő feltornászásán azonban nemcsak a készülékgyártók segíthetnek, hanem az is, ha a rendszer támogatja a sötét módot. Ez az OLED kijelzők esetében ugyanis kitolhatja az üzemidőt, a jelek szerint tényleg komoly hatással van az akkumulátor töltöttségi szintjére a funkció.

A SlashGear beszámolója szerint az Android Dev Summit fejlesztői konferencián egy diasorral mutatták meg, hogy az energiafelhasználás tekintetében micsoda különbség van egy sötét módban és egy normál módban használt készülék között. (A méréshez a 2016-os Pixel Max telefont használták.)

Szerencsére mindezt a Google is kezdi felismerni, a YouTube mobilos alkalmazása ugyanis nemrég kapta meg a sötét módot, és az üzenetküldéshez használt Android Messagesnek is van már ilyen funkciója. Emellett a Google a mobilos alkalmazásban és a Hírcsatornában is lehetőséget ad a sötét mód választására. Az igazi lépés viszont az lenne, ha az Android rendszerszinten is támogatná ezt a lehetőséget. (A Samsung a saját Android-verziójában már erre készül.)

Kommentek:

Top 0