• Külföld
Faktor

Gondolta volna? Még erre is hatással van, ha a gyerek zöld környezetben nő fel

A tudósok szerint ez is azt bizonyítja, hogy a városokat zöldebbé kell tenni.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A zöld környezetben felnőtt gyerekek életük során kisebb eséllyel fognak pszichés betegségben szenvedni egy dán tanulmány szerint.

Akár 55 százalékkal kisebb lehet a pszichés betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik erdőkkel, mezőkkel, kertekkel vagy parkokkal körülvéve nőnek fel, mint azoknál, akik ilyen környezet hiányában élnek - olvasható az Aarhusi Egyetem kutatóinak tanulmányában. A tudósok szerint ez is azt bizonyítja, hogy a városokat zöldebbé kell tenni - írja az MTI.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány elkészítéséhez a kutatók mintegy egymillió dán szülői ház környezetét bemutató, 1985 és 2013 között készült műholdas felvételeket vizsgáltak. Ezeket az adatokat egyeztették 16 különböző pszichés betegség kialakulásának kockázatával.

Adathalmazunk kimutatta, hogy a pszichés zavar kialakulásának kockázata fokozatosan csökken annak megfelelően, hogy milyen mértékben volt a vizsgált személy születésétől tíz éves koráig zöld területekkel körülvéve

- mondta Kristine Engemann, a tanulmány vezetője. "A zöld területek ezért gyerekkorban kiemelten fontosak" - emelte ki a kutató. Hangsúlyozta: nem feltétlenül rossz dolog városban felnőni, ha van a közelben zöld terület.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a természetes környezet nagyobb szerepet játszik a mentális egészségben, mint azt eddig feltételezték - tette hozzá Engelmann. Ez a tudás nem utolsósorban azért fontos, mert a világ lakosságának egyre nagyobb része él városokban.

Kommentek:

Top 0