• Külföld
Faktor

Gondolta volna? Kiderült, hogy a nyelvünkkel is érezhetjük az illatokat

Sikerült szaglóreceptorokat találni az emberi ízlelősejtekben a nyelven.

Az amerikai Monell Center kutatása alapjaiban írhatja át azt, amit az ízlelésről és a szaglásról eddig gondoltunk – eddig azt hittük ugyanis, hogy a szaglás és az ízlelés két külön úton halad az agyban, ahol aztán együtt formálnak egy érzetet, a friss kutatás szerint azonban már sokkal korábban is interakcióba léphetnek egymással. A Chemical Senses tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt írja, hogy a kutatóknak sikerült szaglóreceptorokat találni az emberi ízlelősejtekben a nyelven.

Az nem új információ, hogy egy íz érzetében nemcsak az ízlelés, hanem a szaglás is szerepet játszik, de az új kutatás szerint ezek az érzetek nem az agyban adódnak össze egy kész ízzé, hanem már korábban összeérnek, és együtt formálják az íz érzetét.

A vizsgálat során a kutatócsapat genetikai és biokémiai módszerekkel kezelt ízlelősejt-kultúrákat, majd kalcium segítségével képalkotó eljárással megállapította, hogy az ízlelősejtek ugyanúgy reagálnak a szagmolekulákra, mint a szaglóreceptorok - írja a 24.hu. Ez pedig azt jelenti, hogy az ízlelősejtekben lehetnek olyan molekulák, amilyenek a szaglósejtekben is.

A kutatók azt mondják, ez a felfedezés segítség lehet abban, hogy az ételek ízét manipuláljuk, és ezzel kutatásokban csökkentsük a kóros elhízás és az ezzel járó betegségek lehetőségét.

Kommentek:

Top 0