• Külföld
Faktor

Gondolta volna? Ilyen remek dolgokat lehet készíteni az eldobált rágóból

A cég keresi az újabb befektetőket és partnereket, hogy más országokban is elterjedhessen a megoldás.

A brit Gumdrop Ltd. az utcák járdáira tapadt rágógumi mennyiségét akarja csökkenteni, ezért újrahasznosítják az anyagot, és azokat hétköznapi tárgyakká alakítják.

Anna Bullus alapító szerint ezzel az utcai szemetelés által okozott költségeket is csökkentik. Az Egyesült Királyságban ugyanis évente 150 millió fontot költenek el csak arra, hogy a rágógumi darabokat feltakarítsák a járdákról. Ez nem is csoda, hisz évente százezer tonnányi rágót fogyasztunk el világszerte.

Az anyagot a Gumdrop egyedi tárolóiba lehet dobálni útközben, ezekből többet is kitettek már az Egyesült Királyságban. Egyébként a tárolók is újrahasznosított rágóból készülnek, és az eddigi tesztek alapján jelentősen csökkent azokon a területeken az ilyen jellegű szemét, ahol megtalálható Gumdrop-tároló.

Az összegyűjtött rágókat a cég egy háromévnyi kutatás eredményeként megszületett eljárással alakítja át a Gum-tec nevű anyaggá, ami élénk rózsaszínű. Ebből aztán telefontokok, gitárpengetők, akár kávéscsészék is készülhetnek, de a cég folyamatosan keresi az újabb kreatív felhasználási módokat, a Wellingtonnal közösen készítettek már például gumicsizmát is.

Kommentek:

Top 0