• Külföld
Faktor

Gondolta volna? Ezek a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök

A termékek vizsgálat előtt le vannak öblítve és meg vannak hámozva.

Fotó: Sulyok László

Az amerikai környezetvédelmi szervezet (Environmental Working Group, EWG) minden évben megvizsgálja az amerikai zöldségek és gyümölcsök peszticid-szermaradványait.

A környezetvédelmi munkacsoport 2019-es felmérése szerint továbbra is a legszennyezettebb gyümölcs az eper - írja az MNN. A harmadik helyen a kelkáposzta van, ami 2009 óta nem szerepelt a listán.

A lista végleges sorrendje az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hivatal által tesztelt több mint 40 900 minta teszteredményeire épül, mely termékek vizsgálat előtt le vannak öblítve és meg vannak hámozva.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az EWG 2004 óta minden évben kiadja a listát, hogy megkönnyítse a fogyasztók számára a peszticid-szermaradványok elkerülését. Bár a gyümölcsök és zöldségek kétségtelenül az egészséges táplálkozás fontos részét képezik, a rajtuk fellelhető növényvédő szerek befolyásolhatják az egészséget.

    2019-ben tehát a piszkos gyümölcsök és zöldségek:

    • Eper
    • Spenót
    • Kelkáposzta
    • Nektarin
    • Alma
    • Szőlő
    • Őszibarack
    • Cseresznye
    • Körte
    • Paradicsom
    • Zeller
    • Burgonya

    Javasolt a listán szereplő élelmiszereket helyi termelőktől beszerezni, így kiküszöbölhető a túl sok vegyszer a terményeken.

    Ugyanakkor a legkevesebb peszticidet tartalmazó terményeknek is van listája:

    • Avokádó
    • Csemegekukorica
    • Ananász
    • Fagyasztott édes borsó
    • Hagyma
    • Papaja
    • Padlizsán
    • Spárga
    • Kivi
    • Káposzta
    • Karfiol
    • Kantalup dinnye
    • Brokkoli
    • Gomba
    • Sárgadinnye
    Kommentek:

    Top 16