• Autó
Faktor

Gondolatjel - Balesetvédelem okostelefonnal

A Nexar ingyen letölthető alkalmazása révén okostelefonja figyelmezteti az elbambult autóst az ütközésveszélyre, ezáltal megelőzhet haláleseteket, személysérüléseket, anyagi kárt. Mégsem igazán ingyenes: adataink kiszolgáltatásával kell fizetni érte.

Mennyi, de mennyi balesetet okozott már, hogy elvonta a vezető figyelmét a mobiltelefon! Egyes felmérések szerint még kihangosítóval is veszélyes menet közben csevegni, mert az emberi agyműködés egy sajátossága miatt ilyenkor másképp figyelünk a partnerre, mintha személyesen beszélgetnénk. Tökéletesen érthető, hogy szinte minden országban szigorúan tiltják a kézben tartott telefon használatát a volánnál, és borsos bírságokkal igyekeznek betartatni e szabályokat.

Fotó: Autószektor

Fotó: Autószektor

Újabban viszont fordulni látszik a kocka: egy okostelefonos alkalmazás nem okozza, hanem éppenséggel elháríthatja a baleseteket! Az ötlet, a technológia és az üzlet gazdája a Tel Avivban és San Franciscóban bejegyzett izraeli cég, a Nexar. Ők úgy vélik, hogy nagyszerű dolog egy önvezető autó, de annak elterjedéséig még jó sokat kell várni, és egyébként is sokba kerül, míg mobiltelefon szinte mindenkinek van már a birtokában, csak okosan kell használni. Azaz olyan appot telepíteni rá, amely a mindennel ellátott, korszerű készülék kameráját, gyorsulásmérőjét, giroszkópját és mikrofonját felhasználva képes érzékelni a forgalmi helyzeteket, és akut ütközésveszély esetén riasztani. Például, ha hirtelen fékeznek előttünk, és nem reagálunk, jelzőhang ráz fel álmodozásunkból.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A fő érv az, hogy a világszerte évi 1,25 millió halálesettel, illetve ötvenmillió személysérüléssel járó autóbalesetek bő kilencven százalékát a sofőrök figyelemkihagyása, pillanatnyi indiszpozíciója vagy egyszerű emberi hibája okozza, tehát egy figyelmeztető jelzést adó telefon jórészt kiküszöbölheti ezt a veszélyforrást.

    Az elképzelés megvalósulása kétfokozatú. Már egy-egy gépkocsiban használva is előnyös lehet, de az igazi az lesz, ha elérik a négy százalék körüli penetrációt, mert ekkor már működhet a járművek közötti kommunikáció (vehicle to vehicle – V2V), így olyan autókat is figyelembe vehet a rendszer, amelyek nem látszanak, például mert házak takarásában közelednek. Elsőként New York, San Francisco és Tel Aviv közlekedésében remélik elterjeszteni, de utóbb bárhol hasznavehető lehet.   A dolog máris működik, csak pár dollárért meg kell venni egy telefontartót, az alkalmazás pedig ingyenesen letölthető az Apple AppStore vagy a Google Play felületről. Hurrá, kiálthat fel az ember, eljött a kánaán, ide azzal a cuccal! Csakhogy, mint mindig, most is kiderül, hogy nincs ingyen ebéd.

    A cikk folytatását elolvashatja az Autószektor oldalán.

    Kommentek:

    Top 16