• Élet
Faktor

Ez a drog a legveszélytelenebb, az alkohol sokkal halálosabb

Azt vizsgálták, hogy a szerek használata után hányan szorultak orvosi kezelésre.

A Global Drug Survey 2017-es adatai szerint a hallucinogén gombák a legbiztonságosabb kábítószerek közé tartoznak. A felmérés eredményei még úgy is érdekesek, hogy az emberek saját lelkiismeretük szerint töltötték ki. Kiderült ugyanis, hogy mind a legális, mind az illegális szereket figyelembe véve úgy tűnik, hogy a legbiztonságosabb drogok a “varázsgombák”. A vizsgálat esetében a “biztonság” azt jelenti, hogy a droghasználat után a fogyasztónak nem volt szüksége sürgős orvosi kezelésre.

A Global Drug Survey egy évenként elvégzett, kábítószerekre vonatkozó globális felmérés, melyben idén 50 ország 120 000 lakosát vizsgálták. Az analízis célja, hogy felfedje, milyen drogtípusokat fogyasztottak az emberek az adott évben, milyen gyakran éltek a szerekkel, miért használták őket, illetve, hogy milyen hatással voltak a drogok a fogyasztókra.

A szerhasználóknak csak 0,2 százaléka számolt be arról, hogy a gombázás után orvosi ellátásra szorult. Az esetlegesen előforduló rossz élményeket rendszerint a rosszul megválasztott gombák okozták. Összehasonlításképp: az MDMA, az LSD és a kokain használata után az embereknek ötször nagyobb arányban volt szükségük orvosra.

A legveszélyesebb kábítószer egyébként a metamfetamin volt, a fogyasztók 8,2 százaléka szorult kórházi ellátásra a használata után. A szintetikus kannabisz (2,2 százalék), illetve az alkohol (1,4 százalék) a második és harmadik legártalmasabb volt. A vizsgálat csak közvetlen problémákkal foglalkozott, a másoknak okozott károkkal nem számolt.

Illusztráció.

Illusztráció.

Nem ez volt az első kutatás, amely a legveszélyesebb drogok közé sorolta az alkoholt. Egy 2015-ös átfogó vizsgálat arra mutatott rá, hogy az alkohol nem csak a fogyasztót, de annak környezetét is súlyosan károsítja, így messze az egyik legrombolóbb szer. Ugyanezen felmérés szerint a hallucinogén gombák jóval biztonságosabbak.

Az új vizsgálat az egyes drogok népszerűségét is elemezte. Kiderült, hogy a válaszadók 99 százaléka az alkoholt, 78 százaléka a kannabiszt, 63 százaléka pedig a dohányzást is kipróbálta már élete során. Az illegális szerek közül a dohánnyal szívott marihuána (55 százalék) és az MDMA (34 százalék) voltak a legnépszerűbbek. A legkevesebb ember által kipróbált drog a mefedron volt, ezt az alanyok 1,9 százaléka használta már.

Mivel a felmérésben az országok nem azonos arányban vettek részt, és az alanyok származása és végzettsége sem volt változatos – a résztvevők közel 90 százaléka fehér, 50 százaléka pedig diplomás volt –, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A kutatás így nem kifejezetten pontos a teljes népességre vonatkozóan – írja az IFL Science.

Kommentek:

Top 0