• Kultúra
Faktor

Sztárok Trump ellen: gyalázkodásba fulladt a Golden Globe díjátadó

Helyi idő szerint vasárnap este rendezték meg Hollywoodban a 74. Golden Globe-díjátadó gálát.

A Kaliforniai álom, Damien Chazelle modern musicalje lett a Hollwoodban megrendezett 74. Golden Globe-díjátadó gála nagy nyertese: a film mind a hét jelölését díjra váltotta és rekordot ért el.

Emma Stone átveszi a díjat (Fotó:MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater)

Emma Stone átveszi a díjat (Fotó:MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater)

Damien Chazelle filmjében Emma Stone és Ryan Gosling szerelmespárt alakít, akik pályakezdőként próbálnak befutni Hollywoodban. Gosling és Stone is Golden Globe-díjas lett a vígjáték vagy musical kategória színészi mezőnyében. A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók a Kaliforniai álom rendező-forgatókönyvíróját, a film zenéjét és a produkcióban elhangzó City of Stars című dalt is díjazták.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A legjobb dráma díjának átadásakor is bejöttek a jóslatok: az idei díjszezon nagy esélyeseként emlegetett Holdfény kapta a Golden Globe-ot, amely egy Miami környékén felnövő fekete, szegény, meleg fiú élettörténetét mutatja be. A kis költségvetésű alkotás forgatókönyve Tarell Alvin McCraney színdarabjából készült, a film egyik producere Brad Pitt cége, a Plan B volt.

  Fotó: MTI/EPA/HFPA

  Fotó: MTI/EPA/HFPA

  A legjobb musical díját átvevő Fred Berger producer elismerte, hogy voltak kétségei a musical műfaját megújító film sikerével kapcsolatban, hiszen ez a stílus a negyvenes években élte a fénykorát.

  A gála a politikai célzásoktól sem volt mentes, hiszen alig két hét maradt Donald Trump elnöki beiktatásáig. Fallon bevezetőjében a Golden Globe-díjátadót azon kevés helyek egyikeként emelte ki Amerikában, ahol még számít a nép szavazattöbbsége, amivel arra célzott, hogy az elektori szavazattöbbséget figyelembe vevő amerikai választási rendszer miatt hiába kapott a demokrata Hillary Clinton több millió állampolgári vokssal többet, mégis a republikánus Trump nyerte az elnökválasztást.

  A nyolcszoros Golden Globe-díjnyertes Meryl Streep a Cecil B. DeMille-életműdíj átvételekor egy megrázó történettel illusztrálta érzéseit: felidézte, hogy Trump a választási kampány alatt egy gyűlésen gúnyt űzött egy fogyatékossággal élő újságíróból. A színésznő Hollywood sztárjaihoz fordulva arra kérte őket, hogy ünnepeljék és védjék meg a másságot.

  Maryl Streep beszéde közben (Fotó: MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater)

  Maryl Streep beszéde közben (Fotó: MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater)

  A filmdrámák kategóriájában a tudósítótestület az Elle című thriller francia sztárjának, Isabelle Huppert-nek és A régi város főszerepét alakító Casey Afflecknek ítélte oda a díjat. Casey Affleck élete eddigi talán legjobb alakítását nyújtotta Kenneth Lonergan filmjében - írja az MTI. A meghatottság és az izgalom miatt a szavakat is alig találó Huppert a film alkotóinak, elsősorban Paul Verhoeven rendezőnek mondott köszönetet. A Paul Verhoeven rendezésében forgatott Elle az idegen nyelvű filmek mezőnyében is elnyerte a trófeát.

  A legjobb animációs filmnek járó trófeát a Zootropolis - Állati nagy balhé alkotói vihették haza.

  A legjobb női mellékszereplő díját az 51 éves Viola Davis kapta, akinek ez volt az ötödik jelölése. A Fences című film színésznője köszönőbeszédében az ötvenes években játszódó, afroamerikai családról szóló produkció alkotóit méltatta.

  Az Éjszakai ragadozók című filmben nyújtott alakításáért Aaron Taylor-Jonson vehette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat. A televíziós kategóriákban az Atlanta és a The Crown című sorozat, valamint az American Crime Story - Az O.J.Simpson ügy című minisorozat kapta a díjakat. A Los Angeles-i gála első díjazottjai között volt még Billy Bob Thornton, a Goliath drámasorozat férfi főszereplője és Tracee Ellis Ross, a Feketék fehéren című vígjátéksorozat női főszereplője.

  Tom Hiddleston az estén a harmadik díjat vehette át a The Night Manager színészei és alkotói közül. Korábban a sorozat két mellékszereplője, Hugh Laurie és Olivia Colman is díjazott lett. Hiddleston a Dél-Szudánban dolgozó segélyszervezeteknek ajánlotta díját.

  Az először 1944-ben átadott Golden Globe-díjak 26 kategóriában ismerik el a filmes és televíziós produkciókat és alkotóikat. A mintegy száz tagot számláló Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének díjátadó gáláját a filmes díjszezon legnagyobb nézettséget vonzó műsorai között tartják számon, a rendezvényt az Oscar előszobájaként is emlegetik.
   

  Kommentek:

  Top 16