• Belföld

A gödöllői polgármester megmentené Barna Illés cukrászdáját

Gödöllő a megújuló értékek városa és egyidős a cukrászdával. Nem lerombolni akarjuk, hanem felújítani - mondta a Faktornak a polgármester, aki azt szeretné, hogy a hely még 50 évig működjön. Gémesi Györgynek is az ötvenfilléres csokifagyi volt a kedvence gyerekkorában és előfordult, hogy nem fizette ki az árát.

A polgármester és az idős cukrász ötven éve ismerik egymást.

A polgármester és az idős cukrász ötven éve ismerik egymást.

"Az fáj legjobban Illés bácsinak, hogy zöld számon, névtelenül jelentették fel" – mondta a Faktornak Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Barna Illés cukrászdájának kertjében beszélgettünk a polgármesterrel arról, hogy mit jelent az idős cukrászmester Gödöllő városának. Meg arról, személyesen neki milyen élményei fűződnek a cukrászhoz.

Gémesi György elmondta, hogy neki is a híres eredeti csokifagyi volt a kedvence, amikor gyerek volt. Nagyon sokszor vettek a barátaival fagyit a cukrászdában. Előfordult, hogy nem volt náluk pénz, akkor Illés bácsi megvendégelte őket: nem kellett a fagyiért fizetni. A polgármester arról is beszélt a Faktornak, hogy náluk általában sütemény volt a vasárnapi ebédhez. Amikor viszont fagyizni akartak ebéd után, akkor sietni kellett, mert nagyjából két és fél kilométerre laktak a cukrászdától.

Akkor még nem volt termosz. A befőttes üvegekkel kibicikliztünk ide, megvettük a fagyit, aztán teljes erőből tekertünk haza, hogy útközben el ne olvadjon a fagyi

– mondta Gémesi György. Arra is emlékszik, hogy akkoriban még csak 50 fillér volt egy gombóc.

Ez ötven éve volt. Barna Illésnek azóta van cukrászdája Gödöllőn – és a város is épp ennyi idős. Ezért tüntették ki idén március 15-én a 78 éves cukrászmestert. Amikor megkapta az elismerést, rengetegen jöttek hozzá fagyiért, süteményért. Akárcsak a mostani hírre. De vasárnap óta nincs fagyi és sütemény sincs.

A "megújuló értékek városa"A polgármester mindenképp szeretné, hogy Illés bácsi tovább vigye a mesterséget. Terve is van erre, amiről jövő héten dönthet az önkormányzat. Gémesi arról beszélt, hogy Gödöllő a megújuló értékek városa, és nem hagyhatja elveszni mindenki kedvenc cukrászdáját.

Sok munka lesz a felújítással, de a város nem mond le a cukrászdáról.

Sok munka lesz a felújítással, de a város nem mond le a cukrászdáról.

A polgármester azt szeretné, hogy az előírásoknak megfelelően felújítsák a cukrászdát. De úgy, hogy minden eredeti maradjon. Leszednék a cserepeket, kicserélnék a tetőgerendákat és visszaraknák ugyanazokat a cserepeket. A cégér is a régi maradna, még legalább ötven évig.

Már azt nézegetem, hogyan lehetne úgy megépíteni a parkolót, hogy ne zavarja a forgalmat

– mondta a polgármester. Arról is beszélt, hogy az önkormányzatnak mindent fel kell értékeltetnie a beruházáshoz. Ha Illés bácsi is egyetért, akkor a felújítás után cukrásztanoncot is szerződtetnének, akinek megtaníthatná, hogyan kell használni a 100 éves fagylaltfőző gépet. Amikor pedig a végleg nyugdíjba megy, akkor ő vinné tovább a cukrászdát.

Barna Illést mindenki szereti a városban, mindenki csak jó szívvel tud rá gondolni - mondta Gémesi. Talán egyvalakit kivéve, aki az egész bajt okozta a névtelen telefonnal. De a polgármester végső soron nem bánja, hogy így történt, mert a névtelen feljelentés nagyszerű dolgot indított el Gödöllőn, sőt:

Illés bácsi esetéből talán egy országos mozgalom is kinőhet, ami az értékek megújítását tartja a legfontosabb céljának

– mondta Gödöllő polgármestere a Faktornak.

A Faktor kereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóságot (NÉBIH), miután a cukrász korábban azt mondta lapunknak: a NÉBIH munkatársai jártak nála, és ők közölték vele, hogy be kell zárnia. Ugyanígy a NÉBIH-et említette Gémesi György is Facebook-oldalán. A NÉBIH-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügyben nem ők jártak el, a Pest Megyei Kormányhivatalhoz irányítottak minket. Kérdéseinkkel megkerestük a hivatalt, amint válaszolnak, közöljük. 

Top 0