• Tech
Faktor

Ismeretlenek kezébe kerülhettek a privát emailjei, több millió felhasználó érintett

A Gmail fiókunkban mindenhez hozzáférhettek.

Elég egy pillanatra figyelmetlennek lenni és a legbiztonságosabbnak hitt jelszó sem akadályozza meg a külsős alkalmazásfejlesztőket, hogy hozzáférjenek egy-egy felhasználói profilhoz. Ez történt a Gmail és az Outlook esetében is, de a The Wall Street Journal szerint más levelezőnél is gondok lehetnek.

Illusztráció.

Illusztráció.

Manapság nem ritka, hogy a különféle webes szolgáltatások használatához külsős alkalmazásokat is igénybe vesz az ember. Az ilyen programok többsége nem igényel regisztrációt, így a sokszor frusztráló folyamatot el sem végezzük, helyette egy másik fiókunkat, például a facebookos azonosítónkat adjuk meg a belépéshez - emlékeztet a HVG.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ez a fajta megoldás természetesen más programmal, köztük a Gmaillel is működik, ám ha nem figyelünk oda, tálcán nyújtjuk át postafiókunk tartalmát: a társított alkalmazásokhoz tartozó engedélyekkel nem csupán számítógépeknek adunk lehetőséget a kutakodásra, hús-vér emberek, így alkalmazásfejlesztők is hozzáférhetnek a fiókhoz, vagyis az ott tárolt összes levélhez, beleértve az elküldött, a beérkezett, de még a vázlatban lévő üzeneteket is.

  A hírportál által közölt jelentés szerint a gyakorlat több (tíz)millió Gmail-felhasználót érinthet, és mivel a fejlesztők a levelek egészét el tudják olvasni, vagyis nem csak magát a fiókot látják, belegondolni is ijesztő, hány olyan levél kerülhetett harmadik fél kezébe, amely adott esetében érzékeny információkat is tartalmazott. Arra ugyanakkor, hogy visszaélések történtek volna, a cikk szerint nincs bizonyíték.

  A Google a The Verge kérdésére azt írta: ők csak megbízható fejlesztőkkel és cégekkel dolgoznak együtt, a pozícióra jelentkezőket folyamatosan szűrik, a nem megfelelőket pedig elutasítják. Azt ugyanakkor nem közölték, hány esetben történt ilyen.

  Az aggodalmat csak növeli, hogy számos cég alkalmazása folyamodik hasonlókhoz, mint amit a Gmailnél is tapasztalni. Ez a helyzet például az Outlooknál, de a képzeletbeli listán szereplők számát megtippelni sem lehet.

  Ha ellenőrizné, milyen alkalmazásoknak adott jogosultságokat a Google-fiókjában, kattintson erre a linkre. A beállítások között természetesen az engedélyek vissza is vonhatók.

  Kommentek:

  Top 16