• Külföld
Faktor

Globális háborúval fenyeget a terrorizmus az olasz elnök szerint

Az olasz államfő azt mondta, a terroristák a rettegésre építenek, és ezt nem szabad megadni nekik. Úgy kell biztonságot teremteni, hogy közben a szabadságot is meg kell tartani.

Sergio Mattarella szerint a terroristák globális háborút akarnak kirobbantani, amivel eltorzíthatják az évezredet. Nehéz ellenük harcolni, mert új módszereik vannak. Az Iszlám Állam például nem egy körülhatárolható területen van, ez már önmagában megnehezíti az ellenük vívott harcot.

Azt mondta,

a terrorizmus keltette rettegés ki akar bennünket forgatni természetünkből, de mi nem hajlunk meg előtte. Nem hagyjuk, hogy elrabolják eddigi életvitelünket és jövőnket, meg fogjuk védeni életminőségünket.
Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök - fotó: Europress / Sean Gallup - Getty Images

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök - fotó: Europress / Sean Gallup - Getty Images

Elmondta, hogy anélkül kell biztonságot teremteni, hogy az eddig megszerzett szabadságokról le kellene mondani. Szerinte Európának egységesen kellene fellépnie a terrorizmussal szemben - írja az MTI.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak adott interjút. Azt mondta, hogy nem szabad alábecsülni a helyzetet, de nincs szükség rendkívüli törvényekre és hisztériára. Többen tartanak attól, hogy veszélybe kerülhet a Ferenc pápa által meghirdetett szentév, ami decemberben kezdődik. Az Iszlám Állam már többször megfenyegette a Vatikánt is. A miniszterelnök ehhez képest azt mondta, hogy szó sem lehet a szentév elhalasztásáról.

Top 0