• Élet
Faktor

Elszabadulnak az ősi óriásvírusok - ez a globális felmelegedés újabb hatása

Ezek a vírusok embereket is megbetegíthetnek.

A globális felmelegedés számos problémát okoz - a repülőutak például rázósabbak, a szúnyogok pedig veszélyesebbek lehetnek a klímaváltozástól. Néhány kutató szerint az ősrégi, mára eltűnt vírusok feltámadása is veszélyt jelenthet.

A kutatók az elmúlt évtizedekben több fogságba esett óriásvírust is azonosítottak az északi sarkkör fagyott talajában. Több tudós is úgy gondolja, hogy ezen kórokozók egy nap komoly problémát okozhatnak - írja a 24.hu.

2015-ben a szakértők Szibériában fedeztek fel egy ilyen vírust, az 500 génnel rendelkező Mollivirus sibericumot, amely nagyjából 30 000 éves. Egy laboratóriumi kísérlet során a kórokozóval sikeresen fertőztek meg egy amőbát. Azóta a tudósok többször is felvetették, hogy az örökfagy felengedésével ezek a kórokozók kiszabadulhatnak, és embereket betegíthetnek meg.

EZT IS AJÁNLJUK:

    De mivel az óriásvírusok általában az amőbákat fertőzik meg, kicsi rá az esély, hogy az embereket is megbetegítik - reagált a felvetésre Carl Zimmer, a New York Times tudományos rovatának vezetője. Zimmer szerint azok a vírusok, melyek már most is megtalálhatóak az állatokban és emberekben, sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek.

    A felfedezés ennek ellenére fontos lehet, mert az újonnan megtalált vírusok elemzésével a korábban ismert fajokat is jobban megérthetjük. Az új kórokozók ugyanis jóval méretesebbek és fejlettebbek, mint az átlagos vírusok: nagyjából 30-szor nagyobbak, méretük a baktériumokéval vetekszik. Ekkora mintákkal pedig sokkal könnyebb dolgozni.

    Kommentek:

    Top 16