• Belföld

Továbbra sem tiltják be a rákkeltő növényvédőt

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője a glifozát hatóanyagú növényvédő szerek és a neonikotinoid-alapú rovarölő szerek használatának elutasítására vonatkozó határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyet hétfőn tárgyaltak. A Fidesz a javaslatot nem szavazta meg.

Hamarosan uniós szinten is döntenek bizonyos veszélyesnek tartott mezőgazdasági vegyszerek használatának szabályozásáról, de az LMP azt szerette volna, ha a kormány előbb lépne. Azt akarták elérni, hogy a glifozátot tartalmazó készítményeket kizárólag növényvédő szakmérnökök használhassák, és ők is csak indokolt esetben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már figyelmeztetett, hogy a glifozát felelős lehet a non-Hodgkin limfóma, a mielóna, a bőrrák és a mellrák kialakulásáért. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság mégis úgy véli, hogy nem jár lényeges egészségügyi következményekkel, hogy a takarmányokban és élelmiszerekben elég széles a szermaradékarány skálája. A szakértők azonban úgy gondolják, hogy a káros hatások már alacsony dózisú fogyasztás mellett is jelentkeznek.

Az Európai Parlament korábban jelezte az Európai Bizottságnak, hogy az eredetileg tervezett tizenöt helyett csak hét évre és csak szakipari használatra szabadna megújítani a szer forgalomba hozatali engedélyét. A hazai növényvédelmi bizottság is javasolni akarja a Magyarországon forgalmazott glifozáttartalmú növényvédő szerek korlátozását - Sallaihoz hasonlóan.

A képviselő azt is javasolta, hogy a kormány vonja vissza a neonikotinoid-alapú rovarölő szerekre kért magyarországi derogációs kérelmet (azaz törvény hatályon kívül helyezését indítványozza), és tiltsa meg a szerek használatát.

Az egészségügyi veszélyek ellenére a Fidesz végül nem szavazta meg Sallai javaslatát. Idén áprilisban még napirendre sem vették az ügyet, akkor Bencsik János fideszes alelnök kérésére elhalasztotta a glifozátról szóló álláspont kialakítását. Tegnap mégis Bencsik szavazta meg Sallai javaslatait – ha a többiek nem is.

A neonikotinoid-alapú növényvédő szerek használatát az unió már 2013-ban korlátozta, mert használatuk jelentős, és nem ellenőrizhető veszélyt jelentenek a mézelő házi és vadon élő méhekre és más fajokra, de károsítják az emberi idegrendszert is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ennek ellenére az év elején meghatározott területen mégis engedélyezte az alkalmazását.

A Magyar Nemzet keddi száma szerint az agrártárca képviselőjének érvei a glifozát mellett nem tudtak versenyre kelni a WHO ellenérveivel. Szakmai körökben sem értik a Fidesz döntését.

Top 0