• Pénz
Faktor

Félünk a munkanélküliségtől

Júniusban az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak májushoz képest, de a változás különösen a fogyasztóknál olyan kicsi, hogy belül van a hibahatáron - derült ki az EU támogatásával végzett GKI felmérésből.

Az üzleti várakozások az év eleje óta szinte folyamatosan romlanak. Ezen belül júniusban az ipari és építőipari bizalmi index kissé emelkedett, a kereskedelmi és a főleg a szolgáltatási viszont csökkent.

Foto: Europress - Vasily Maximov/AFP

Foto: Europress - Vasily Maximov/AFP

Az ipari bizalmi index megközelítette idei januári csúcspontját. Kedvezőbbek lett a termelési színvonal és a kilátások megítélése is. A májusi mélyponthoz képest az építőipari várakozások is javultak. A kereskedelmi bizalmi index hibahatáron belül mérséklődött, de így is igen optimista hangulatot tükröz.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Érdemben csökkent viszont a szolgáltató cégek derűlátása, ahol az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése is kedvezőtlenebb lett, miközben a jelenlegi forgalmi szinté stagnált.

  A foglalkoztatási szándék júniusban a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban erősödött egy kicsit. A kereskedelemben május után júniusban is mindenkori csúcspontjára került a foglalkoztatási hajlandóság. Azonban erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme, és a mostaninál nagyobb inflációt várnak az emberek. Összességében látványosan romlott a magyar gazdaság perspektívájának megítélése.

  Foto: Europress - Dimitry Kostyukov/AFP

  Foto: Europress - Dimitry Kostyukov/AFP

  A GKI fogyasztói bizalmi index az április-májusi növekedést követően júniusban minimálisan csökkent. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek mostani vásárlási lehetőségét erősen romlónak érzékelte, de az emberek úgy gondolják, hogy ez a következő évben sokat javulhat.

  Kommentek:

  Top 16