• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Gépkarabélyokat kapnak a párizsi rendőrök

Gépkarabélyokkal, golyóálló-mellényekkel és sisakokkal szerelik fel most először a párizsi rendőrség bűnügyi csoportjait, hogy a Kalasnyikovokból érkező lövésekre reagálni tudjanak és tömegmészárlások esetén minél gyorsabban be tudjanak avatkozni - mondta hétfőn a francia belügyminiszter, több mint három hónappal a november 13-ai párizsi merényletek után.

„A bűnözők egy része valóságos háborús fegyvereket használ önök ellen, amelyekkel szemben muszáj, hogy legyen önöknél válaszcsapásra alkalmas eszköz, és megfelelő védelem" – mondta a miniszter az egyik párizsi rendőrőrsön.

A párizsi rendőrség bűnügyi csoportjai Heckler és Koch G36-as (Gewehr 36) típusú gépkarabélyt kapnak, összesen 204 darabot. Ilyen fegyverük eddig csak az elitalakulatoknak volt. Ezenkívül 1835 golyóálló-mellényt és 241 pajzsot is kapnak a párizsi rendőrök, mindkét eszköz ellenáll a Kalasnyikov lövedékeinek.

Párizsi rendőrök. Fotó: Europress - Dan Kitwood / Getty

Párizsi rendőrök. Fotó: Europress - Dan Kitwood / Getty

Az új eszközök között Taser elektromos sokkolók és teleszkópos botok is szerepelnek, mintegy 17 millió euró értékben. Az eszközöket júniusig kapják meg a rendőrök.

EZT IS AJÁNLJUK:

    „A bűnügyi csoportoknak a lehető leggyorsabban erősítést kell adniuk az elsőként fellépő járőröknek, amikor tömegmészárlás történik" – mondta a belügyminiszter.

    A november 13-án, nyolc helyszínen, Kalasnyikovokkal elkövetett merényletekben 130-an haltak meg és több százan sérültek meg. Azóta a rendkívüli állapot keretében, amely május végig van érvényben, a rendőrök szolgálaton kívül is viselhetik a fegyvereiket – írja az MTI.

    Top 16