• Tudomány
Faktor

Gének határozzák meg, hogy ki lesz okos és egészséges

Egy kutatás szerint a gének határozzák meg, ki lesz okos és egészséges. Ráadásul ugyanazok határozzák meg az intelligenciát és a szellemi és testi egészséget.

A kutatást az Edinburgh-i Egyetem irányította, és a csoport skót, angol, ausztrál és német szakértőkből állt. Kutatásuk eredménye a héten jelent meg a Molecular Psychiatry-ben. Azt vizsgálták, vajon van-e kapcsolat az ember intelligenciája és egészsége között. Az eredményekből az derült ki, hogy igenis van, méghozzá a genetika. Arra jöttek rá, hogy egy bizonyos géncsoport felelős az emberértelmi képességeiért és az egészségi kilátásaiért.

A kutatók munkáját egy ismert brit adatbázis, a Biobank segítette. Itt körülbelül félmillió Nagy-Britanniában élő ember egészségügyi adata szerepel. Ez nem csak azt jelenti, hogy lehet tudni, mikor voltak kanyarósak, vagy bárányhimlősek. Az adatbázis ennek a körülbelül félmillió embernek a részleges genomját is tartalmazza. Emellett vérképek, vizelet- és nyálminták, egészségi állapotfelmérések, valamint komoly mentális tesztek eredményei is megtalálhatók az adatbázisban. A Biobankot egyébként egy alapítvány üzemelteti, és célja, hogy segítsen a veszélyes betegségek megelőzésében, diagnózisában és gyógyításában. A kutatók valamivel több mint 110 ezer ember anyagát választották ki, ezeket vizsgálták. Szerettek volna valamilyen kapcsolatot találni a genomjuk, gondolkodási képességeik és testi egészségük között.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Találtak is, mégpedig azt, hogy ugyanazok a gének határozzák meg az intelligenciát, amelyek az egészséget. Ezek szerint aki kevésbé okos, az nagyobb valószínűséggel betegszik meg idősebb korára. Főleg koszorúér-betegséggel, 2-es típusú cukorbetegséggel és magas vérnyomással kell majd szembenézniük a tanulmány szerint. A szellemi egészséggel kapcsolatban meglepő eredményeket találtak. Arra jutottak, hogy azok a genetikai variánsok, amelyekkel könnyedén meg lehet szerezni egy (brit) egyetemi diplomát, könnyen okozhatnak autizmust, szkizofréniát és bipoláris zavart is. A kutatás alapján egyébként az is kiderült, hogy a nagyon rossz és nagyon jó értelmi képességeket meghatározó gének nagyjából ugyanúgy okozhatnak mentális betegségeket is. Az viszont kiderült, hogy az Alzheimer-kór kevesebbszer fordulhat elő a jó értelmi képességűeknél.

    Annak ellenére, hogy a vizsgálatban nem tudták figyelembe venni a különböző környezeti tényezőket, mégis fontos, hogy kiderült, genetikai kapcsolat van az egészség és az intelligencia között.

    Top 16