• Élet
Maksa Mónika

Ez csinálják a gének a halál beállta után

Mindenkit foglalkoztat a kérdés: van-e élet a halál után? A tudósok a kérdést még nem tudták megválaszolni, de rájöttek, hogy a test halála után egyes gének még működnek.

A Science Magazine-ban közzétett tanulmány szerint az állatok egyes génjei tovább élnek – akár négy napig is – a test halála után. Sőt, egyes gének, amelyek az embriók létrejöttéért felelnek, valamint a rákkal kapcsolatba hozható gének még aktívabbá válnak a halál után.

A felfedezés segíthet csökkenteni a rák kialakulásának veszélyét szervátültetés után, és a gyilkosságok áldozatainak vizsgálatát is egyszerűbbé teheti a törvényszéki dolgozók számára.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Peter Noble professzor, a Seattle-ben található Washington Egyetem tudósa azt mondta a Science Magazine-nak, hogy az a kíváncsiság inspirálta a kutatást, hogy „mi történik, ha meghalok”. Hozzátette, hogy a halál tanulmányozásával rengeteg információt lehet megtudni magáról az életről.

  A tudósok halott egerekben és zebrahalakban vizsgáltak meg több mint ezer gént. A zebrahalak esetében a gének a halál beállta után négy napig, az egerek esetében pedig két napig voltak aktívak. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy más életformáknál is hasonló dolgok történnek a halál után.

  Egyes gének az immunrendszerért vagy a stresszért felelnek, de olyan gének is „ébren” voltak, amelyek a fejlődésért, az embriók létrejöttéért felelnek. Noble professzor szerint a felfedezésben az a szenzációs, hogy a fejlődési gének is működnek a halál után - írja az Independent.

  A kutatás eredményei később abban lehetnek az orvosok és tudósok segítségére, hogy a transzplantációkor a szerveket minél nagyobb épségben ültethessék át. De a kriminalisztikában és a rendőrök nyomozásai során is használni lehet majd az új adatokat. A boncolás során sok biológiai, kémiai és fizikai indikátort használnak a halál beálltának meghatározásához, de a legtöbb eljárás nem elég pontos.

  Kommentek:

  Top 16