• Belföld
Faktor

Érdemes ma éjszaka az eget kémlelni, csodát láthat!

Látványos csillaghullás lesz szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, amikor megérkeznek a Geminidák: a szerencsések óránként akár száznál is több hullócsillagot láthatnak, ha kedvező az időjárás és megfelelő helyet választanak a megfigyelésre.

Fotó: Europress / Jose Cabezas - AFP

Fotó: Europress / Jose Cabezas - AFP

Évente tucatnyinál is több meteorzáport lehet megfigyelni a Földről. Közülük kettő emelkedik ki igazán: a Perszeidáknak nevezett meteorraj rendszerint augusztusban, míg a Geminidák meteorraj decemberben produkálja ezt a látványos égi jelenséget - írja a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében.

EZT IS AJÁNLJUK:

  "A Geminidák nevüket onnan kapták, hogy a hullócsillagok mintha a Gemini, vagyis az Ikrek csillagkép irányából közelítenék meg a Földet" - írja Mosoni László csillagász, a Kaposvár közelében fekvő Zselici Csillagpark vezetője.

  A szakember szerint a meteorraj nagyjából két hétig látható, de a csúcspont egyértelműen a december 13-ról 14-re virradó éjszakán van, amikor óránként 100-120 hullócsillag is felvillanhat az éjszakai égbolton. Ez nagyjából megegyezik, néha még meg is haladja az augusztusi meteoreső intenzitását.

  A szakember elmondta, hogy a Geminidák azon kevés meteorrajok közé tartozik, amelyek nem egy üstökösmagból, hanem egy aszteroidából származnak. A 3200 Phaeton jelű kisbolygó körülbelül öt kilométer átmérőjű.

  Kedvező időjárás esetén mindenképpen érdemes a szabad ég alatt tölteni 15-20 percet a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. Fontos a megfelelő helyszín kiválasztása is. A kivilágított nagyvárosokban ugyanis kis eséllyel lehet bármit is látni a jelenségből, mert az erős földi fények elnyomják a légkörben elégő porszemcsék felvillanásait.

  A Zselici Csillagpark ideális helyszín a megfigyelésre, hiszen az egész országban itt a legalacsonyabb a fényszennyezés mértéke.

  Kommentek:

  Top 16