• Pénz
Faktor

Ennyi idős korunkra kell meggazdagodnunk, utána már nincs remény

Ha valaki már elmúlt 45 éves, és még nem gazdagodott meg, akkor már valószínűleg nem is fog. Az amerikai jegybank tanulmánya szerint ugyanis 45 éves korunk után gyakorlatilag már nem nő tovább a jövedelmünk.

A new yorki és minneapolisi Federal Reserve (az amerikai jegybank két részlege) tanulmánya szerint jó eséllyel már nem is lesz gazdag, aki 45 éves koráig nem szedte meg magát. Persze kivételek mindig akadnak, azonban a vagyonos emberek a pénzük nagy részét fiatalkorban, esetleg középkorúként szerzik meg – írja a Pénzcentrum.

A legnagyobb ugrás a munkával töltött idő első 10 évében történik, ez ugyan eltérő lehet, azonban tipikusan 25 és 35 éves koruk között van ez az időszak. A következő 10 évben (35 és 45 között) már tipikusan kisebb béremelések a jellemzők. Az igazán nagy változás azonban 45 éves kor után jön el. Ekkor ugyanis már sokszor nem is növekszik a jövedelem, hanem egyenesen csökkenésnek indul. Ennek a fő oka, hogy ebben a korban már kevesebbet dolgoznak az emberek, különösen ha nehéz fizikai munkájuk van.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A jövedelem visszaesése egyébként nemcsak a gazdagok "kiváltsága". A leggazdagabb 1 százalékot ugyan a korábbi vagyonfelhalmozáshoz képest kellemetlenül érintheti, hogy nem nő tovább a jövedelme, a jövedelem növekedésének megállása viszont ennél sokkal rosszabbul érinti azokat, akik nem tagjai a felső 10 ezernek. Két lényeges következménye lehet ennek, az egyik, hogy nem lesz miből félretenni az időskorra, a másik pedig, hogy ha a nyugdíjba vonuláskor és 45 évesen ugyanannyit keresünk, akkor várhatóan a nyugdíjunk sem lesz túl magas.

    Kommentek:

    Top 16