• Belföld
Faktor

Gáncs Péter: a húsvét Isten és ember egymásra találásának csodája

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap, a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten azt mondta, húsvétkor Isten és ember egymásra találásának csodáját ünnepeljük.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Gáncs Péter prédikációjában azt mondta, a húsvét akkor lesz igazi "ünnep az életünkben, ha egzisztenciálisan is érint minket".

Azt mondta, ezen a napon nem egyszerűen Jézus távoli győzelméről hallunk, hanem "itt és most bennünk is megmozdulhat az élet, minket is megmozdíthat a föltámadottal való találkozás öröme, és ezt tovább is adhatjuk".

Szerinte az igazi húsvét "kihallatszik belőlünk", kihallatszik a templomból, kihallatszik az ünnepekből a hétköznapok felé, és kihallatszik az egyházból a világ felé, amelynek semmire sincs nagyobb szüksége, mint Jézus tanítására.

Gáncs Péter azt mondta, a húsvét értelmetlen nagypéntek nélkül. Jézus nagypénteken, a Getsemáne-kertben rászólt forrófejű tanítványára, Péter apostolra, amikor az kardot rántott: "tedd hüvelyébe a kardod, mert aki kardot fog, az kard által vész el".

A püspök azt kérdezte: Mikor hisz már végre az erőszakra erőszakkal felelő emberiség Jézusnak? Azt is mondta, Jézus meg merte kérdezni az őt arcul ütő főpapi szolgától: "mondd, miért ütsz engem?" - írja az MTI.

Azt mondta, nincs ennél fontosabb kérdés 2016 húsvétján, rá kell kérdezni, hogy miért teszi a másik, amit tesz, miért robbantja fel magát, miért dobja oda az életét csak azért, hogy vele együtt százak haljanak.

Az evangélikus elnök-püspök Jézust idézve azt mondta:  "békességet hoztam". Szerinte a keresztény ember küldetése, hogy elvigye ezt a húsvéti fénysugarat az egész világnak.

Az ünnepi szertartás végén a püspök egy lelkésztársával úrvacsorát osztott a gyülekezetnek.

Top 0