• Kultúra

Galla Miklós egy estére Michael Palin lehet

Nagyestélyiben lép színpadra a Nem a messiás csak egy nagyon haszontalan fiú című vígoratóriumban Galla Miklós, akárcsak az eredeti előadásban Michael Palin, a Monty Python-csoport egyik tagja. A Brian élete című film alapján a szintén a Monty Pythonból ismert Eric Idle és John Du Prez írtak "vigyoratóriumot", amelyet Magyarországon is szimfonikus zenekar, nagy létszámú kórus és olyan szólisták adnak elő, mint például Janza Kata és Homonnay Zsolt. 2016-ban utoljára az Erkel Színházban látható a Nem a Messiás, április 3-án. Galla Miklós az előadás egyik próbája előtt adott interjút a Faktornak.

Galla Miklós

Galla Miklós

Attól számítva, hogy Ön elkezdte fordítani a Monty Python Repülő Cirkusza epizódjait, 23 év telt el a Nem a Messiás... magyarországi bemutatójáig. Változott ezalatt az abszurd humor megítélése, befogadása Magyarországon?

A befogadás szenvedélyessége nem változott. Ugyanúgy szeretik Magyarországon a Monty Python-csoportot most, mint ahogyan szerették '92-ben. De nem az én fordításommal kezdődött a Monty Python magyarországi pályafutása, hanem a Gyalog galopp című film 1977-es mozibemutatójával. A Gyalog galopp már '92 előtt híres volt és közismert, kultikus mítosszá vált ez a film. A közönség odaadása, szeretete, imádata a Monty Python iránt semmit nem változott, csak felnőnek új generációk. Nekem van olyan ismerősöm, aki most jár általános iskola nyolcadik osztályba, és szenvedélyes Monty Python-rajongó. Ennek az az oka – de ez nemcsak Magyarországon van így, hanem a világ minden táján - , hogy ez klasszikus. Ugyanolyan klasszikus, mint Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven vagy Amadeus Mozart.

Az Ön rajongása a csoport iránt Az élet értelme című filmmel kezdődött. Lehet tudni, hogy Ön mindig is tisztelte a nagy nevettetőket. Ebben a filmben is ez fogta meg, vagy inkább a gondolkodás szabadsága, azok a merész képzettársítások, amelyek a Monty Python abszurd humorára jellemzőek?

Ez egy nagyon magas színvonalú szórakoztatás, elementárisan vicces jelenetekkel. Az élet értelme című filmben az fogott meg, hogy a megírt jelenetek egyrészt nagyon viccesek, nagyon abszurdak, meghökkentőek, helyenként megdöbbentőek, másrészt ők hatan fantasztikus előadók, ha úgy tetszik: színészek. Szédületes színvonalon tudják eljátszani a saját maguk által írott jeleneteket. Egyszerre van jelen az infantilizmus és egy kozmikus szintű intelligencia. Amikor ez a két dolog egyszerre hat – egy 8 éves gyerek infantilizmusa és egy atomtudós intelligenciája – akkor az lenyűgöző, mert egyszerre két különböző hatás éri az embert. Ezért nem lehet megunni, és ezért nem lehet napirendre térni felette.

A Nem a Messiás... magyarországi előadásában Ön azt a szerepet játssza, amelyet az eredetiben Michael Palin. Az itteni közönség számára az Ön személye jelenti a Monty Python-csoporttal való kapcsolatot. Ez tehát valódi jutalomjáték?

Persze. A bemutató után tavaly, az Aréna parkolójában azt mondtam Eric Idle-nak, aki az oratórium egyik szerzője: „Köszönöm, hogy megengedted, hogy egy estére Michael Palin lehettem”. Ő pedig azt mondta: „Szívesen!” Mondott még mást is, de azt szerénységem tiltja, hogy felidézzem… Viccből azt mondta, hogy jobb voltam, de tudtuk mind a ketten, hogy ezt viccnek szánja. Én pedig szabadkoztam, hogy nem, nem, ugyan, dehogy...

Eric Idle ezúttal nem lesz itt személyesen. Változik másban is az előadás?

Változik, mert Hajdú Steve sem lesz itt személyesen, őt Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze helyettesíti. Ezen kívül nem hiszem, hogy változik, hiszen partitúrából játszunk – egy szimfonikus zenekar és egy hagyományos kórus – és nem hiszem, hogy tavaly május óta a partitúrát átírta volna valaki.

Önt, ennyi évtized után meg tudják még lepni a csoport tagjai az ötleteikkel, vagy már kiismerte az észjárásukat? Mit szólt például ahhoz, hogy Eric Idle oratóriumot írt a Brian életéből egy, a Spamalothoz hasonló musical helyett?

Annyira nem ismertem ki az észjárásukat, hogy előre tudjam, mi fog következni. Például, két évvel ezelőtt újra összeállt a Monty Python csoport – igaz, csak öten, mert sajnos Graham Chapman már nem tud összeállni – , és 10 előadást játszottak a londoni 02 Arénában. Abban, ahogyan azt összerakták, nagyon sok meglepetés volt, függetlenül attól, hogy a műsorszámokat, külön-külön, mindegyiket ismertem. De az összerakás módja nagyon érdekes volt, és minden rajongónak sok meglepetést tartogatott. A válasz tehát az, hogy a mai napig meg tudnak lepni, például azzal, hogy erre a londoni arénabeli show-ra írtak egy új Hülye Járás Dalt is. Nemcsak a régi jeleneteket elevenítették fel, hanem lám, alkottak újat is. Arról nem is szólva, hogy a régi dalokba is írtak új versszakokat, új szöveget. Meg improvizáltak! Tehát a Papagáj-jelenetben Michael Palin és John Cleese nem fogták magukat vissza, és rögtönöztek.

Akkor, amikor személyesen találkoztak a Monty Python-csoport tagjaival, egyből egy hullámhosszra kerültek?

Egyből. Mind az öten nagyon édes pofák, aranyosak, nagyvonalúak, türelmesek. Mind az öttel nevettünk, vevők voltak a poénokra, úgyhogy csak a lehető legjobbakat tudom mondani mindannyiukról. Csillagos ötös. Mind az öt fantasztikusan viselkedett, és meggyőződtem arról, hogy minden sikert, amit elértek, megérdemelnek.

Mostanában kik azok a külföldi humoristák, akiknek a munkásságát figyeli, és esetleg hatással vannak Önre?

Például Conan O'Brien amerikai talkshow-műsorvezetőnek minden műsorát nézem. Aztán vannak nagyon jó amerikai stand-up komikusok: Bill Maher, Lewis Black, Steven Wright, hogy csak hármat említsek a sok közül.

Az önéletrajzát azzal zárta, hogy szeretné folytatni a “színházazást, a festést és a zenélést”. Hogyan áll jelenleg ez a három terv?

Festek továbbra is, szenvedélyesen. A közeljövőben egyrészt játszom a két önálló estemet: az egyiknek az a címe, hogy Poénzuhatag – azt játszom jövő csütörtökön a Napfényes Rendezvényteremben – , a Kitárulkozó stand-up című önálló estemet pedig április 16-án, a Kompót Dumaklubban, a Dumaszínház égisze alatt. Másrészt Koltai Robival továbbra is játsszuk a Napsugár fiúk című Neil Simon-darabot, amelynek mi ketten vagyunk a főszereplői. Legközelebb április 11-én, Törökszentmiklóson lesz előadás. A zene pedig jelenleg a humor műfaján belül szerepel: minden önálló estemben van 3-4 dal.

Top 0