• Belföld
Faktor

Szigorítják a fűtés szabályait, mert tarthatatlan a helyzet

Folyamatosan szigorodnak a következő években a lakossági fűtési rendszerekre vonatkozó műszaki követelmények. Ezzel a hatóságok növelni akarják az energiafelhasználás hatékonyságát, és csökkenteni a levegőszennyezést - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) tanulmánya alapján.

A lap szerint a következő időszakban az újonnan vásárolt egyedi gázüzemű fűtőkészülékeknek és a szilárd tüzelésű kazánoknak fokozatosan meg kell felelniük a komolyabb energiahatékonysági, károsanyag-kibocsátási elvárásoknak.

Illusztráció.

Illusztráció.

Szalai Gabriella, a Mehi ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az egészségesebb lakókörnyezet megteremtése jelentős nemzetgazdasági előnyökkel is jár, mivel ennek nyomán javul az lakosság egészségi állapota, csökkenthetők az egészségügyi kiadások.

Vizsgálatok ugyanis megállapították, hogy a lakossági fűtés a legnagyobb levegőszennyező, a kisméretű szálló por kibocsátásához hetven százalékkal járul hozzá. Lényegesen kisebb a korábban fő problémaforrásnak gondolt ipari károkozás, ami valójában a szennyezésnek csak hét százalékáért okolható, illetve a közlekedés, ami a kibocsátás tizedét teszi ki. A szén-dioxid-szennyezés és a teljes energiafelhasználás majdnem negyven százaléka közvetlenül az épületek üzemeltetéséhez köthető, a háztartások ennek megközelítőleg a harmadáért felelnek.

Kommentek:

Top 0