• Tudomány
Faktor

Furcsa "zenét" hallottak a Hold sötét oldalán

Két hónappal azelőtt, hogy az első ember a Holdra lépett, az Apollo 10 legénységének furcsa élményben volt része: Hold körüli pályájuk során, a Hold sötét oldalán - ahol rádiókapcsolatuk sem volt a Földdel - furcsa "űrzenét" hallottak. Ez annyira megzavarta őket, hogy nem is akarták elmesélni, mi történt.

Az 1969. május 18-tól 26-ig tartó Apollo 10 misszió volt Neil Armstrong Holdra lépésének főpróbája: a két utazás között az egyetlen különbség az volt, hogy az Apollo 11 valójában le is szállt. Az utazás során megkerülték a Holdat, így egy órát utaztak a Hold Földtől távolabbi oldalán, ahol nem volt semmilyen kapcsolatuk az irányítóközponttal – írja a Huffington Post egy új, az esetről szóló ismeretterjesztő film beharangozójában.

Az Apollo 10 parancsnoki modulja (Fotó: Europress/ AFP - NASA)

Az Apollo 10 parancsnoki modulja (Fotó: Europress/ AFP - NASA)

Négy évtizedig azt hihették a kívülállók, minden a tervek szerint zajlott: 2008-ban oldották fel ugyanis a küldetésről szóló dokumentumok titkosítását. Ebből kiderül, hogy a három fős legénység meglehetősen nyugtalanító élményeket élt át a Hold árnyékában – furcsa, megmagyarázhatatlan „zene” szólt a rádiójukból. A hangfelvételekből készült leirat szerint így kommentálták az eseményeket:

EZT IS AJÁNLJUK:
  Ez úgy hangzik, mint valami távoli ’űrzene’
  Hallottad ezt a sípoló hangot? Húú!
  Az biztos, hogy ez furcsa zene!

  Az „adás” egy óráig tartott. Mielőtt visszatért volna a rádiókapcsolat, az űrhajósok azon tanakodtak, elmeséljék-e, mi történt:

  Ez hihetetlen
  Elmondjuk nekik?
  Nem tudom. Át kell gondolnunk.
  Az Apollo 10 legénysége az indulás előtt egy hónappal (Fotó: Europress/ AFP - NASA)

  Az Apollo 10 legénysége az indulás előtt egy hónappal (Fotó: Europress/ AFP - NASA)

  Egy későbbi küldetésekben résztvevő űrhajós, Al Worden szerint ennyi idő távlatából nehéz kideríteni, mi történhetett – de az valószínű, hogy valami szokatlan: „Ha a Hold mögött vagy, és a rádión valami furcsa zajt hallasz, miközben nincs kapcsolatod a Földdel, akkor mire tudsz gondolni?”

  „Sok olyan eset volt, amikor űrhajósok nem felismerhető dolgokat láttak és hallottak, amiken gyakran elgondolkodik az ember. Én nagyon nyitott vagyok azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett. Csak szóbeli bizonyítékunk van, és csak hangokat hallottak, amit nehéz rögzíteni. Az emlékezés egy dolog, a valódi bizonyíték teljesen más.”

  Top 16