• Élet
Faktor

Veszély a fürdőszobában: rengeteg gyerek kerül kórházba emiatt

A fülhigiénia egyik elengedhetetlen eleme a fültisztító pálcika - pedig a gyerekek számára ez egy rendkívül veszélyes eszköz!

Egy amerikai tanulmány szerint naponta 34 gyerek kerül a kórházak sürgősségi osztályára a fültisztító pálcikák okozta balesetek miatt - írja a New York Post.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Kris Jatana, a tanulmány vezető szerzője szerint a probléma az utóbbi évtizedekben vált „járványszerűvé”: 1990 és 2010 között negyedmillió gyerek szorult orvosi ellátásra azért, mert a pálcikákkal átszúrta a dobhártyáját, esetleg  az orrlyukába szorult, vagy megakadt a torkán a kis rúd. Ennél azonban sokkal több lehet az áldozat, hiszen a szerzők csak azokról a gyerekekről tudtak adatokat gyűjteni, akiket kórházakban kezeltek – sok kisebb fül- vagy orrsérülést viszont a szülők otthon láttak el.

  Hogy mennyire könnyen okozhatnak sebeket a fültisztító pálcikák, azt az is mutatja, hogy a sokkal balesetveszélyesebb korcsolyázás miatt naponta átlagosan csak 48-an kerülnek kórházba az Egyesült Államokban.

  A veszély elsősorban a 8 évnél fiatalabb gyerekeket érinti: a kórházba kerülő gyerekek kétharmada volt 8 évesnél kisebb, és az esetek nagy többségében a gyerekek saját magukat sebezték meg.

  A jó hír azonban az, hogy a gyerekorvosok a balesetek elsöprő többségét tudták kezelni, nagyon ritka az olyan esetek száma, mikor a fültisztító pálcika maradandó sérülést okoz.

  A szerzők azt javasolják a szülőknek, hogy mindig tartsák olyan helyen a színes kis pálcikákat, ahol a gyerekek nem tudnak hozzáférni, és tanítsák meg nekik, hogyan tudják azokat biztonságosan használni.

  Kommentek:

  Top 16