• Külföld
Faktor

Itt ingyen fogamzásgátlást kapnak a szegények

Ingyen fogamzásgátlást biztosít a Fülöp-szigeteki kormány több mint hatmillió nőnek, akik nyomorban élnek - jelentette be a véreskezűségéről hírhedtté vált elnök, Rodrigo Duterte.

Az államfő már választási kampánya során is többször elmondta, hogy szerinte egy családban legfeljebb három gyermeknek szabadna lennie. Már ekkor volt arról szó, hogy széles körben elérhetővé teszi a fogamzásgátló eszközöket. Ez a döntés ugyanakkor élesen szembe megy a katolikus egyház álláspontjával, noha az ország 103 millió lakójának 80 százaléka katolikus.

Illusztráció.

Illusztráció.

A kormány azzal érvel a döntés mellett, hogy naponta tíz nyomorban élő nő hal bele a terhesség szövődményeibe, és azt is remélik, hogy a fogamzásgátlás elérhetősége csökkenti a tinédzserkori terhességek számát. A Fülöp-szigeteken ez nagy probléma, hiszen az ázsiai régióban ez az egyetlen ország, ahol a tinédzserkori terhességek száma nőtt az utóbbi években.

Az oktatási minisztérium pedig bejelentette, hogy a Fülöp-szigeteki iskolákat felkérték, hogy világosítsák fel a diákokat, és ismertessék velük az ezzel összefüggő jogaikat is – írja az Independent.

Kommentek:

Top 0