• Külföld
Faktor

Ez az ország léphet ki következőleg az EU-ból

A franciák még idén dönthetnek arról, hogy szeretnének-e EU-tagok maradni - ezt ígéri az egyik elnökjelölt, Marine Le Pen.

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

A nacionalista Nemzeti Front jelöltje már többször is megígérte, hogy ha elnök lesz, kiírja a referendumot, amelyen a franciák eldönthetnék, maradjanak vagy menjenek. Most azonban a politikusnő pontos tervet is közölt - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Eszerint elnökként Le Pen fél évvel a beiktatása után kiírná a népszavazást. Addig minden párt és hatóság megtehetné a szükséges lépéseket, a franciák pedig kielégítő tájékoztatást kapnának arról, hogy melyik döntésnek milyen következményei lehetnek. A referendum eredménye pedig kötelezné a kormányt a kilépésre, vagy éppen a maradásra.

    Le Pen azonban nem csak a "Frexitről" írt honlapján: többek között azt is megígérte, hogy elnökként lehetőleg két hónap alatt szakítana a Schengeni egyezménnyel, és visszaállítaná a határellenőrzést, valamint beszüntetné az illegális migránsoknak nyújtott orvosi ellátások ingyenességét.

    Mindezekre azonban kicsi az esély: a közvélemény-kutatások szerint nem Le Pen ünnepelhet a választások után, mert a centrista Emmanuel Macron tűnik a fő esélyesnek.

    Kommentek:

    Top 16