• Külföld
Faktor

Meglepetésember állhat Franciaország élére

Francois Fillon nyerte a francia jobboldal államfőjelölt-állító választását. A nagy kérdés az, hogy le tudja-e győzni a szélsőjobboldal jelöltjét, Marine Le Pent, aki a legnagyobb népszerűségnek örvendett - míg Fillon színre nem lépett.

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Az előválasztást vasárnap tartották Franciaországban, ahol Fillon magabiztos győzelmet aratott Alain Juppé volt külügyminiszter és kormányfő felett: míg Fillon a szavazatok 66,6 százalékát kapta meg, addig Juppé csak 33,3 százalékig jutott.

De kicsoda Francois Fillon?Fillon Margaret Thatcher politikájának nagy rajongója, ezért sokszor nevezték már a francia vagy a férfi Thatchernek - írja a Guardian.

A 62 éves, ügyvéd végzettségű Fillon nem ismeretlen a francia politikai életben: 2007 és 2012 között ő volt az ország miniszterelnöke, Nicholas Sarkozy elnöksége alatt. Így tehát tagja volt annak a kormánynak, amely nagy gazdasági változásokat ígért, de a reformkísérleteik megbuktak, így a kabinet tagja elég nagy népszerűtlenségnek „örvendtek”. Fillonnak a kampány során meg kellett győznie mindenkit arról, hogy már megváltozott, és küzdeni fog a változásokért – úgy tűnik, ez sikerült.

Az ötgyerekes férfi a konzervatív jobboldal egyik legismertebb arca, és gyakorló katolikussága ellenére sem akarja felszámolni azokat a liberálisabb felfogású engedményeket, amelyeket a Hollande-kormány tett. Így például az abortusz-törvényt is érvényben hagyja, de a meleg párok örökbefogadási feltételein szigorítana.

Fotó: Europress / Alain Jocard - AFP

Fotó: Europress / Alain Jocard - AFP

Ki a legnagyobb ellenfél?A szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjéről, Marine Le Penről a lapok úgy írtak, mint a francia választások legnagyobb esélyeséről – őt támogatja többek között az a kiszámíthatatlanság, ami az utóbbi idők választásait jellemezte. Fillon megválasztása óta azonban Le Pen helyzete megingott, és sokan már valószínűsítik, hogy kettejük között dől el az elnöki szék sorsa.

Le Pennek ugyanis újra kell írnia a stratégiáját, ha nem szeretné, hogy Fillon elcsábítsa a szavazóbázisa legnagyobb részét. A két jelölt ígéretei nagyon sokban hasonlítanak egymásra, és az idősebb franciák, akik általában nem hagynak ki egyetlen választást sem, inkább a konzervatívabb, ismertebb utakkal szimpatizálnak, mint a szélsőjobbos politikával.

Mindkét jelölt a hagyományos keresztény értékeket, a francia szuverenitást és hazafiságot hirdette kampányában, valamint a migránshullám csökkentését, a szélsőséges iszlámmal és az amerikai imperializmussal való szembenállást ígérte.

Le Pen számára azonban előnyt jelenthet, hogy akárcsak a Brexit-referendum során az Egyesült Királyságban, majd az amerikai választások esetén is, a populizmus egyre nagyobb erővé válik – és ő is inkább a szélsőségesebb, a nép indulataihoz közelebb álló vonalat képviseli, míg Fillon sokkal konzervatívabb, higgadtabb és távolságtartóbb. A Nemzeti Front már így is többször sznobnak nevezte a jelöltet, és ha Le Pen jól játssza ki „az elit a nép ellen” kártyát, könnyen visszaszerezheti előnyét.

A döntő terep a gazdaság lesz, ahol mindkét jelölt radikális változásokat ígér: Fillon a közszférában dolgozók számát és a közkiadások mértékét nyesné meg, a globalizmus ellenes Le Pen viszont az „elfelejtett középosztály” érdekeiért harcolna – ezt a réteget pedig Fillon sokkal nehezebben szólítja meg.

Kettejük párviadala 2017 tavaszán dől el: az elnökválasztás első fordulóját április 23-án tartják, a másodikat pedig május 7-én. Hollande januárban nyilatkozik arról, indul-e újra az elnökségért.

Kommentek:

Top 0