• Külföld
Faktor

Franciaországi razzia: 1200 házkutatás, 230 illegális fegyver

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot alatti razziában az elmúlt 11 napban 1233 helyen tartottak házkutatást. 165 embert állítottak elő, közülük 142-t vettek őrizetbe és 230 fegyvert foglaltak le.

A lefoglalt fegyverek közel fele hosszú lőfegyver vagyis valamilyen puska illetve háborús fegyver. Bernard Cazeneuve belügyminiszter azt nem mondta el, hogy hány emberrel szemben rendeltek el házi őrizetet. De francia sajtóforrások úgy tudják 253 ember van házi őrizetben. Ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön.

Fotó: Europress / Dan Kitwood - GettyImages

Fotó: Europress / Dan Kitwood - GettyImages

A 130 áldozatot követelő, november 13-i merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapotot a parlament február végéig meghosszabbította.

"A rendkívüli állapot intézkedéseit a jogállam elveinek szigorú tiszteletben tartásával kell megvalósítani, ezen elvek semmilyen elhanyagolását nem fogadom el" - mondta a miniszter annak kapcsán, hogy néhány napja egyre több cikk jelenik meg a francia sajtóban olyan rendőri túlkapásokról, amikor is téves bejelentések miatt állítottak elő embereket.

A házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merényletsorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására, és elsősorban radikális iszlamisták ellen irányulnak.

Top 0