• Külföld
Faktor

Franciaországban maradhat a több mint tíz napja fogva tartott nyolcéves kisfiú

A kisfiút a hatóságok pénteken akarták kísérővel visszaküldeni az indiai-óceáni Comore-szigetekre, de a gyerek olyannyira dühös lett és sírt, hogy a kapitány nem volt hajlandó felengedni a repülőgépre. A gyereket ezek után a közeli Bobigny bíróságára kísérték, ahol végül úgy határoztak, hogy a gyermek Franciaországban maradhat.

Az Anafé nevű, kiskorúakat segítő szervezet szerint a bíró úgy ítélte meg: nincs garantálva a kisfiú biztonsága, ha visszaküldik a Comore-szigetekre, hiszen anyja nem tud gondoskodni róla. A gyereket ezért a franciaországi Yvelines megyében élő nagynénje gondjaira bízták, aki megszervezte a kisfiú útját.       

A gyerek március 21-én egyedül érkezett az Air France egyik járatával a Roissy repülőtérre, és az unokatestvére francia útlevele volt csak nála. A nagynénje várta, akit rövid ideig őrizetbe is vettek, miután a kisfiú anyjának próbálta magát kiadni.

A gyereket az incidens után a repülőtér várakozó övezetében helyezték el, a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók közé addig, amíg a rendőrség elvégezte a szükséges ellenőrzéseket. A párizsi Comore-szigeteki nagykövetség felvette a kapcsolatot a gyerek anyjával, aki elfogadta, hogy visszaküldjék a fiát.

A gyereket ezt követően is a repülőtéren várakoztatták, amíg megszervezték a visszautat. Eközben gyermekjogvédő szervezetek, köztük a La Voix de l'Enfant elítélték bármilyen gyermeknek a közigazgatási elzárását, bárki is legyen, bárhonnan is jöjjön.

Minden, a határokon egyedül megjelenő kiskorú védelemre és befogadásra jogosult Franciaországban

- emlékeztetett a szervezet a gyermekek jogairól szóló, New Yorkban 1989. november 20-án kelt nemzetközi egyezményre.

Tavaly nyáron a hatóságok több napon át várakoztattak a Roissy repülőtéren egy 3 és egy 6 éves kislányt, ami miatt ombudsmani vizsgálat indult. Bernard Cazeneuve belügyminiszter akkor "utasításba" adta, hogy kisgyerekek esetén az ellenőrzéseket nagyon rövid idő alatt le kell folytatni.

Top 0