• Külföld

Inkább fizetnek a terhes nőknek, csak ne dohányozzanak

Háromszáz euró támogatást kaphatnak a dohányzó terhes nők Franciaországban, hogy abba tudják hagyni a cigarettázást. Az ösztönzés nélkül a terhes nők majdnem ötöde képtelen abbahagyni a dohányzást.

Egy tanulmány kimutatta, hogy minden ötödik dohányzó terhes nő képtelen leszokni a cigarettáról. A tanulmány eredményei után döntöttek úgy a franciák, hogy pénzzel is támogatják a leszokást. Franciaországban 17 kórház vesz részt a 36 hónapig tartó próbában. Ezalatt az idő alatt azt próbálják meg kideríteni, hogy segít-e az anyagi ösztönzés a dohányzás felhagyásában.

A tesztben 18 évesnél idősebbek vehetnek részt, akik kevesebb mint négy és félhónapos terhesek és napi legalább öt kész cigarettát, vagy három kézi sodrásút szívnak. Azok, akik elektromos cigarettát használnak, vagy más dohányterméket fogyasztanak, nem csatlakozhatnak a programhoz – írja az MTI.

Az egészségügyi tárca tavalyi közleménye szerint a francia nők 17,8 százaléka dohányzik terhesen. A kismamák maximum 300 eurónyi utalványt kapnak majd a baba születéséig, de megtakarítják a cigaretta árát is. A rendszeres orvosi vizsgálatokon meg kell jelenniük egy dohányzási leszokási szakember előtt is, és részt kell venniük rendszeres nyál- és vizeletvizsgálaton. Így fogják megállapítani, hogy tényleg leszoktak-e. 

Az orvosok régóta próbálják rávenni a terhes nőket, hogy fejezzék be a dohányzást, mivel az vetélést, vagy akár halva születést is okozhat, de más egészségügyi problémákhoz is vezethet az újszülötteknél.

Top 0