• Külföld
CsR

Fordulat a migránsügyben: Merkel és Renzi is megváltoztatta a véleményét

Egy évvel ezelőtt Angela Merkel meghirdette a nyitott kapuk politikáját, ám a népszerűségvesztés miatt rákényszerült, hogy változtasson nézetein. Így van ezzel Matteo Renzi olasz kormányfő is, jelenleg mind a két politikus úgy fogalmaz: nem maradhat minden migráns az országban.

Erről Galló Béla politológus az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában beszélt. A politológust annak kapcsán kérdezték, hogy szerdán tárgyalt egymással Matteo Renzi olasz miniszterelnök az Angela Merkel német kancellár.

A találkozót követően Matteo Renzi arról beszélt, Olaszország nem fogadhat be mindenkit, és ki kell toloncolni azokat, akinek erre nincsen joga.

Galló Béla az M1 műsorában azt mondta, hogy Olaszország nehéz helyzetben van nemcsak a migráció, hanem a gazdasági helyzet miatt is, ráadásul ősszel népszavazás is lesz, így

Matteo Renzi most "igazodik ahhoz az olasz társadalmi hangulathoz, ami nyilvánvalóan a migrációt bonyolultabban látja, mint a politikusok".

A szakértő szerint nem zárható ki egy olyan fordulat az olasz migrációs politikában, mint ami korábban Ausztriában történt, és utalt arra, Olaszország gazdasági problémái miatt is rá van utalva az EU-ra és igazodnia kell az EU társadalmaiban kialakult általános hangulathoz.

Azzal kapcsolatban, hogy

Angela Merkel is arról beszélt, hogy Németországban "sem maradhat mindenki",

Galló Béla kifejtette: tavasszal az önkormányzati választásokon Merkel pártja elemzők szerint azért szerepelt le, mert a migráció kérdésében nem értettek vele egyet az állampolgárok. Most, hogy Merkel saját körzetében, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban vasárnap helyi törvényhozási (Landtag-) választás lesz, Merkel nem engedheti meg, hogy ismét ilyen látványos vereséget szenvedjen, ezért váltott véleményt.

Kommentek:

Top 0