• Külföld
CsR

Fordulat a migránsügyben: Merkel és Renzi is megváltoztatta a véleményét

Egy évvel ezelőtt Angela Merkel meghirdette a nyitott kapuk politikáját, ám a népszerűségvesztés miatt rákényszerült, hogy változtasson nézetein. Így van ezzel Matteo Renzi olasz kormányfő is, jelenleg mind a két politikus úgy fogalmaz: nem maradhat minden migráns az országban.

Erről Galló Béla politológus az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában beszélt. A politológust annak kapcsán kérdezték, hogy szerdán tárgyalt egymással Matteo Renzi olasz miniszterelnök az Angela Merkel német kancellár.

A találkozót követően Matteo Renzi arról beszélt, Olaszország nem fogadhat be mindenkit, és ki kell toloncolni azokat, akinek erre nincsen joga.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Galló Béla az M1 műsorában azt mondta, hogy Olaszország nehéz helyzetben van nemcsak a migráció, hanem a gazdasági helyzet miatt is, ráadásul ősszel népszavazás is lesz, így

  Matteo Renzi most "igazodik ahhoz az olasz társadalmi hangulathoz, ami nyilvánvalóan a migrációt bonyolultabban látja, mint a politikusok".

  A szakértő szerint nem zárható ki egy olyan fordulat az olasz migrációs politikában, mint ami korábban Ausztriában történt, és utalt arra, Olaszország gazdasági problémái miatt is rá van utalva az EU-ra és igazodnia kell az EU társadalmaiban kialakult általános hangulathoz.

  Azzal kapcsolatban, hogy

  Angela Merkel is arról beszélt, hogy Németországban "sem maradhat mindenki",

  Galló Béla kifejtette: tavasszal az önkormányzati választásokon Merkel pártja elemzők szerint azért szerepelt le, mert a migráció kérdésében nem értettek vele egyet az állampolgárok. Most, hogy Merkel saját körzetében, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban vasárnap helyi törvényhozási (Landtag-) választás lesz, Merkel nem engedheti meg, hogy ismét ilyen látványos vereséget szenvedjen, ezért váltott véleményt.

  Kommentek:

  Top 16