• Belföld
Faktor

Fordulat a megölt soroksári futónő ügyében, ez történhet egy perdöntő bizonyítékkal

"Védencem rabkórházban van. Amint jobban lesz, kiviszik a helyszínre, vallomást azonban nem tesz."

Nem várt fordulat jöhet a soroksári gyilkosság ügyében. Az emberöléssel gyanúsított R. Szilveszter ügyvédje állítja: elképzelhető, hogy a védence elleni legfontosabb bizonyítékot, a holttesten talált DNS-minták eredményét nem veheti figyelembe a bíróság, mert a biológiai anyagmaradványok rögzítését és szállítását nem dokumentálták szakszerűen.

Kardosné Gyurik Krisztinát 2012-ben megtámadta, majd egy erdős részen megfojtotta gyilkosa. A családanya támadóját öt évig hiába kereste a rendőrség. Idén szeptemberben aztán meggyanúsították az évek óta börtönben lévő R. Szilvesztert. A férfi eddig betörés és lopás miatt ült a rácsok mögött, amiért még 2012-ben nyolc évet kapott.

Megkaptam az öt év alatt keletkezett összes hivatalos rendőrségi iratot. Ezeket átböngészve vettem észre, hogy a helyszíni DNS nyomrögzítésnek szinte semmilyen dokumentációja nincs. Pedig ez az eljárás nagyon szigorú szabályokhoz van kötve, hiszen egy tárgyalás során perdöntő lehet. Az anyagmaradványok levételét, útját a hemogenetikus szakemberhez, majd az ottani kicsomagolását részletesen fel kell jegyezni. Ha ez nem így történik, a DNS-vizsgálat eredményét ki kell zárni a bizonyítékok közül

– vélekedett dr. Lichy József, R. Szilveszter védője. Az ügyvéd állítja: történt már hasonló baki. Hosszú évekig ugyanis két elkövetőt keresett a rendőrség, mert Gyurik Krisztina holttestéről a boncasztalon két DNS-mintát rögzítettek. Később kiderült: az egyik minta egy, már halott férfiről került az áldozat testére, akinek holttestét ugyanott boncolták, ahol a nőét.

Idén szeptemberben a szakértői intézet jelezte a nyomozóknak: az áldozat testén talált biológiai anyagmaradványok egyezést mutatnak a börtönben ülő R. Szilveszter mintájával. A férfi nem tett vallomást, és ügyvédje szerint ezen döntése mellett továbbra is kitart.

Védencem rabkórházban van. Amint jobban lesz, kiviszik a helyszínre, vallomást azonban nem tesz

– közölte.

Gyurik Krisztina özvegye, Kardos Lajos korábban a Blikknek azt mondta, hogy sajnálja, hogy – mivel nem akar törvénysértést elkövetni – nem teheti azt a férfival, amit a szíve szerint szeretne.

Abban az esetben, ha a bíróság bűnösnek találja a családanya megölésével gyanúsított R. Szilvesztert, a pesterzsébeti férfi visszaesőként akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Kommentek:

Top 0